Потенциална покупка на първи по рода си изтребител може да е знак, че Саудитска Арабия не е доволна от това, което получава от САЩ

...
Съобщава се, че Саудитска Арабия обмисля голям брой френски Dassault
Коментари Харесай

Съобщава се, че Саудитска Арабия обмисля голям брой френски Dassault Изтребители Rafale.

Подобна покупка би била прекъсване на дългата история на Саудитска Арабия да купува американски и британски самолети.

Ако Рияд пазарува наоколо, това предполага, че не мисли нейните традиционни партньори ще бъдат също толкова надеждни в бъдеще.

Саудитска Арабия прекара десетилетия в изграждането на огромни военновъздушни сили, съставени изключително от модерни американски и британски бойни самолети. Но докладваният интерес на Рияд към потенциално закупуване на голям брой френски самолети може да е знак, че той не смята, че дългогодишните му покровители са толкова надеждни, колкото преди.

През декември френският финансов вестник La Tribune, цитирайки неназовани източници съобщиха, че Саудитска Арабия обмисля придобиването на 100 до 200 изтребителя Dassault Rafale. Докладът идва на фона на събития, които предполагат, че традиционните доставчици на Рияд може да не са толкова готови с реактивни самолети в бъдеще.

През октомври гневът срещу Рияд заради намаляването на производството на петрол накара американските законодатели да предложат законодателство, замразяващо всички американски продажби на оръжия към кралството, което можеше да спре по-голямата част от саудитските военновъздушни сили и допълнително да влоши вече обтегнатите отношения между САЩ и Саудитска Арабия.

През юли Германия обяви, че няма да позволи доставката на Саудитска Арабия на допълнителни изтребители Eurofighter Typhoon Арабия. 72-те Eurofighter на саудитските военновъздушни сили са вторият най-многоброен тип изтребители след произведените в САЩ F-15.

Съседите на Саудитска Арабия в Обединените арабски емирства и Катар вече са изградили големи флотилии от западно произведени изтребители които включват десетки Rafale. Докладът на La Tribune, макар и непотвърден, предполага, че политически и практически опасения тласкат саудитците към френския самолет.

Френски призив

Закупуването на повече Typhoon би било „разумният ход“, тъй като Саудитците разполагат с инфраструктурата да обучават и да работят с този самолет, „но германски блок пречи на това“, каза Себастиен Роблин, широко публикуван военно-авиационен журналист.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман също „не е понастоящем са склонни да хвърлят всякакви безплатни кости на Вашингтон, като поръчат F-15EX" и въпреки "неприятието" на президента Джо Байдън, каза Роблин, саудитците знаят, че бъдещите продажби на реактивни самолети "могат да бъдат прекъснати от вътрешнополитическо отвращение към действията на Рияд в страната или войната в Йемен."

Докато бин Салман се стреми към разведряване с основния си съперник Иран и подобрява отношенията с Китай, съпротивата срещу подобни продажби може само да се увеличи.

Роблин отбеляза, че Франция е продал бронирани превозни средства, хеликоптери, артилерия, капсули за насочване "Дамоклес" въздух-земя и крилати ракети SCALP на Рияд и че френската политическа култура цени наличието на "диверсифициран, независим отбранителен сектор" и следователно е "много по-малко податлив на правата на човека основани на опасения, което даде възможност за устойчиви продажби на оръжие на по-широка конюшня от клиенти в Близкия изток.“

Следователно, закупуването на Саудитска Арабия на 100 или повече Rafale би било голяма „икономическа победа“, която би „отбелязала Рияд е подобрен стратегически партньор извън Вашингтон или Лондон", въпреки че Роблин посочи, че държавите от Персийския залив имат навика да рекламират покупки на оръжия от нови източници, включително Русия или Китай, за да предизвикат "ревниви контраоферти от своите" основни "стратегически партньори."

Райън Бол, старши анализатор в Близкия изток и Северна Африка в компанията за разузнаване на риска RANE, каза, че Rafales може да бъде „привлекателна опция“ за Рияд, който помни добре санкциите на САЩ и Германия, наложени му след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.

Френските самолети също са модерни и са произведени от страна от НАТО, което потенциално намалява проблемите с интегрирането на самолетите с другите западни самолети на саудитците. По-малко ограничителните споразумения на Франция за крайни потребители „подчертават тази привлекателност“, добави Бол.

Възможностите на Рияд извън НАТО за самолети са сравнително ограничени и закупуването на руски или китайски самолети вероятно ще доведе до санкции на САЩ, което засилва интереса на Саудитска Арабия в Rafale изглеждат "реалистични", каза Бол. „Саудитска Арабия иска да диверсифицира своите военновъздушни сили, така че ако има прекъсване с някой от доставчиците на оръжия, като Съединените щати, нейното въздушно крило да не спре докрай.“

Изместване на US- Връзки със Саудитска Арабия

В краткосрочен план Саудитска Арабия може да сметне Rafales за по-скоро обременяващи, отколкото полезни, като се имат предвид обширните й инвестиции в американски и британски самолети.

„Ще се изненадам, ако Royal Саудитските военновъздушни сили закупиха Rafale, като се има предвид размерът и добре установеното състояние на техните флотилии F-15 и Typhoon“, каза Джъстин Бронк, експерт по въздушна мощ в Royal United Services Institute, пред Insider.

Толкова прагматично опасенията са възпрепятствали Саудитска Арабия да купува френски изтребители в миналото. В крайна сметка, каза Бол, много по-лесно е да се изградят военновъздушни сили с пилоти, които се обучават на една система или със системи от една страна на произход. И въпреки усъвършенстването на френската военна техника, тя не е била използвана в битка толкова, колкото американската техника и следователно й липсва „бойно досие като търговска точка“ като произведените в САЩ оръжия, добави Бол.

Ограниченията на технологията и наличността на Rafale също могат да възпрат Рияд.

Въпреки че Rafale F4 е „един от най-модерните и гъвкави изтребители от поколение 4,5 на пазара“, той „не е истински стелт изтребител" с усъвършенстваните способности, които Саудитска Арабия иска, каза Роблин.

Дори ако Рияд поръча Rafales утре, ще им отнеме поне няколко години, за да пристигнат. „В момента голям проблем е, че фабриката на Dassault вече е резервирана с поръчки за над сто допълнителни самолета за Хърватия, Египет, Индия, Индонезия, Гърция и Обединените арабски емирства“, каза Роблин.

The Силата на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия държи Рияд здраво в лагера на САЩ в продължение на десетилетия, но Бол каза, че отношенията са се „изместили фундаментално“ и САЩ вече не са „толкова експанзивен партньор в отбраната“, както в миналото, тенденция, която може добавят към привлекателността на оръжията на други страни.

„При предишни крале Саудитска Арабия виждаше Съединените щати като надежден защитник на своята сигурност и беше готова да прави услуги чрез енергийна политика и оръжейни сделки за Вашингтон през обмен за тази гаранция“, каза Бол пред Insider. „Това доведе до това, че Рияд беше по-малко склонен да прави специални услуги на Съединените щати, като например да отива при тях изключително за покупки на оръжия.“

Пол Идън е журналист на свободна практика и колумнист, който пише за събитията в Близкия изток, военните дела, политика и история. Статиите му се появяват в различни публикации, фокусирани върху региона.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР