Съобщава се, че Франция преговаря с Нигер за възможно изтегляне на войските си

...
Съобщено е, че Франция преговаря с армията на Нигер за
Коментари Харесай

Съобщено е, че Франция преговаря с армията на Нигер за възможно изтегляне на френските войски от западноафриканската нация в резултат на развалянето на връзките след преврат през юли, според съобщения във френските медии.

В потвърждение на новината бившият френски посланик в Мали и Сенегал Никола Норманд каза пред Al Jazeera, че според негови източници се водят преговори между френските и нигерските военни за „частично“ изтегляне на войските.

Норманд каза, че неговият източник, който остава анонимен, е посочил, че дискусиите не трябва да се разглеждат като признание на лидерите на преврата, а като „техническа“ дискусия между двете военни.

Източник от министерството на отбраната, пожелал анонимност, каза пред АФП, че се водят дискусии за изтеглянето на „определени военни елементи“. Източникът не даде подробности.

Франция е в конфликт с новите военни управници на Нигер, след като отказа да признае преврата от 26 юли, който свали президента Мохамед Базум – френски съюзник. Президентът на Франция Еманюел Макрон продължи да подкрепя Базум, който остава в ареста.

Лидерите на преврата призоваха френския посланик и войските да напуснат Нигер, като хиляди хора се събраха дни наред в столицата Ниамей и подкрепяха твърдата позиция на новия режим срещу бившия колониален владетел.

Около 1500 френски войници са базирани в Нигер като част от по-широката борба на Франция срещу въоръжените бунтовници в района на Сахел. Нигер стана ключов център за Франция, след като превратите принудиха изтеглянето на френските войски от съседните Мали и Буркина Фасо.


 

Антифренските протести продължават

Ахмед Идрис от Ал Джазира, репортаж от Ниамей, каза, че във вторник се е провеждал протест пред френската военна база, където организаторите казаха, че хората не трябва да „оставят охраната си“, докато всички френски войници не напуснат страната.

„Новината за възможното оттегляне от Република Нигер може да не е толкова задоволителна за организаторите на тези митинги и протести срещу Франция“, каза той.

„Те постоянно настояваха, че всеки един френски войник трябва да напусне Нигер“, каза той, като каза, че организаторите дори организират концерти в базата, за да поддържат инерцията.

На 3 август лидерите на преврата се отказаха от няколко споразумения за военно сътрудничество с Франция, включително едно с едномесечен срок на предизвестие, което изтече в неделя.

Назначеният от военните министър-председател на Нигер Али Махамане Ламине Зейн каза в понеделник, че са в ход „контакти“ относно „много бързо“ напускане на френските войски.

Въпреки това Зейне каза, че се надява "да поддържа сътрудничество, ако е възможно, със страна, с която сме споделяли много неща".

Източник, близък до министъра на отбраната Себастиен Лекорню, каза за АФП във вторник, че се водят разговори за „облекчаване на движението на френски военни ресурси“ в Нигер.

Този източник отбеляза, че френските сили са били „немобилизирани, тъй като антитерористичното сътрудничество е преустановено“ след военното превземане.

Френските сили са базирани предимно на летище близо до столицата, което през последните дни беше мишена на хиляди протестиращи, призоваващи ги да напуснат.

Краят на Франкафрик?

Превратът се разглежда като нов голям удар върху френското влияние в региона след военните превземания в Мали през 2020 г. и Буркина Фасо през 2022 г.

„Единствените власти в Нигер, които признаваме – както цялата международна общност – са президентът Мохамед Базум и неговото правителство“, каза френският външен министър Катрин Колона пред всекидневника Le Monde в неделя в потвърждение на позицията на своята страна.< /p>

Тя обаче подчерта, че френските войски са в Нигер по искане на ръководените от Базум власти, за да участват в „антитерористични“ операции.

„Днес тази мисия вече не може да бъде осигурена, тъй като вече нямаме – де факто – операции, извършвани съвместно с въоръжените сили на Нигер“, каза тя.

Колона обаче настоя, че регионалният блок Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), а не Франция, е основният играч. Тя също повтори коментарите на Макрон, че концепцията за „Франкоафрика“, където Париж има неоколониално господство в региона, вече не е валидна.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР