Съображения за сигурност са подтикнали пилота на Toyota От Танак

...
Съображения за сигурност са подтикнали пилота на Toyota От Танак
Коментари Харесай

Танак обясни странния инцидент с Ожие на рали Италия

Съображения за сигурност са подтикнали водача на Toyota От Танак да помогне в сериозна обстановка на някогашния си съотборник в M-Sport Ford Себастиен Ожие на рали Италия. Петкратният международен първенец започва в предпоследния стадий, само че неговият навигатор Жулиен Инграсия не помни пътната карта на екипа. Без нея те не можеха да стартират идващия финален стадий от надпреварата, който в последна сметка им донесе и бонус точки. Недоразумението се случи, до момента в който Ожие бе водач пред главния си съперник за купата в Световния рали шампионат Тиери Нювил с Hyundai.
Ogier’s penalty relief - https://t.co/gR5lszDKaB pic.twitter.com/NYVqnaj140
— WRC (@OfficialWRC) June 10, 2018
За да излезе от обстановката, Ожие трябваше да се върне на старта на спортна права номер 19 и да вземе забравената пътна карта. Това обаче щеше да бъде рисков ход, защото пътят бе стеснен и Ожие имаше действителен късмет да се удари в някоя от колите, които занапред тръгваха.

" Решението ми беше взето поради сигурността. Не желаех да се блъснем един в различен по пътя и по тази причина предложих да я взема ", разяснява по-късно Танак. С дейностите си естонецът предотврати евентуална злополука на рали Италия и сподели великодушие. Въпреки това стюардите на ФИА видяха в неговия ход външна помощ за Ожие, поради което французинът и Инграсия бяха санкционирани с 10 хиляди евро и бяха дисквалифицирани от Италия. Малко по-късно второто наказване отпадна и те бяха задължени единствено да платят санкцията.

Ожие изпусна успеха за доста малко – 0.7 секунди и остана втори. Значително по-труден спортен уикенд обаче претърпя Танак, който още в петък повреди охладителната система на своята Toyota Yaris. В последна сметка естонецът финишира осми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР