Сънят е здраве. Сънят през нощта е от ключово значение

...
Сънят е здраве. Сънят през нощта е от ключово значение
Коментари Харесай

Пет трика за по-добър сън

Сънят е здраве. Сънят през нощта е от основно значение за живота ни денем. Затова би трябвало да знаем кои са враговете на положителния сън и по какъв начин постоянно да си набираме нужната доза пълноценна отмора. Ето няколко съвета по какъв начин да си отпочиваме пълноценно през нощта.

Режим на съня

На организма ни са нужни към час и половина, с цел да премине през всяка фаза на съня. Най-доброто за възрастните е да преминат най-малко през пет цикъла на нощ, което значи най-малко седем часа и половина.

Ако би трябвало да ставаме в 07:30, значи би трябвало да си легнем в среднощ. А в случай че пропуснем точното време за лягане, по-добре да изчакаме час и половина. Така ще се събудим отпочинали в края на следващия цикъл, а не изтощени по средата му.
 Снимка 401848

Позиция за сън

Според специалисти, по-добре да спим по тил или на една страна. Да спим на дясната си страна е най-добре от гледна точна на сърцето ни. Спейки по тил пък обезвреждаме напрежението върху главата, врата и гръбнака. Възможността да хъркаме обаче се усилва съществено.

Която и позиция да изберем, значимото е кръстът и краката ни да бъдат изпънати, а не да сме свити на пашкул. Така дробовете ни имат повече място и дишаме по-спокойно. Не бива обаче да спим по стомах , тъй като тогава има прекомерно огромно напрежение върху главата и мускулите на врата и сънят ни няма по какъв начин да бъде пълностоен.

Температура

Градусите в спалнята също оказват съществено въздействие върху качеството на съня. Експерти поучават да поддържаме температурата сред 15 и 18 градуса . По този метод се подкрепя естествения развой на изстудяване, който протича в тялото ни, с цел да можем да заспим.
 Снимка 421390

Матрак

Няма спор, че той е от значително значение за това дали можем да се наспиваме. Затова е целесъобразно да влагаме по-голяма сума, с която безусловно си купуваме здраве.

Повечето матраци имат живот от осем години. Ако нашият е много по-стар, значи е добре да се ориентираме на пазара и да си сдобием с нов. Твърдостта не е толкоз значимо, само че е значимо матракът да поддържа тялото и в това време да се усещаме комфортно, написа Bright Side.

Възглавниците пък е добре да се подменят на две години и да избираме тези, които поддържат вярно главата и врата. Що се отнася до завивките, изкуствените материи нямат място в спалнята ни.
 Снимка 421392

Хранене

Хранителният ни режим въздейства освен на здравето и фигурата ни, само че и на качеството на съня. Кофеинът и храните с доста въглехидрати и захари усилват телесната температура, изискват повече време за преправяне и затрудняват заспиването. Затова е добре да ги заобикаляме най-малко във вечерните часове.
 Кога сънят става рисков
Кога сънят става рисков

Може ли да спим нездравословно доста

Има и храни, които подкрепят съня. Сред тях се открояват бадемите и орехите . Необходими са ни единствено 20-30 грама, с цел да си осигурим качествена отмора през нощта.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР