Санулирани събития и театри, на които е наредено да затворят

...
Санулирани събития и театри, на които е наредено да затворят
Коментари Харесай

Мария Габриел обеща 5 милиона евро за киносалоните - slava.bg

Санулирани събития и театри, на които е подредено да затворят като част от ограниченията за противопоставяне на пандемията от ковид в Европа, артистичното съсловие е измежду най-потърпевшите от сегашната санитарна рецесия. Ето за какво министрите на културата от страните членки на Европейски Съюз са мобилизирани да оказват помощ на бранша в оценяването и покриването на финансовите загуби, свързани с COVID-19.

Около това мнение се сплотиха шефовете на европейските културни ведомства по време на конферентна видеосреща, извършена в сряда до 22 часа, на която бяха разисквани ограниченията, които ще подхващат за поддръжка на културата и творчеството в тази комплицирана обстановка. В нея се включиха 27 културни министри и 3-ма еврокомисари, дружно с българския еврокомисар Мария Габриел. В официално съобщение след срещата, предавано на уеб страницата на Европейската комисия, Габриел даде обещание, че Европейски Съюз ще даде 37 милиарда евро за структурни фондове, подпомагащи разнообразни браншове, измежду които и културния, в страните членки, както и близо 100 милиарда евро за нови принадлежности за краткотрайна помощ, посредством които хората могат да запазят заетостта си в продължение на няколко месеца. Тази мярка още веднъж важи освен, само че и за артистите. За поддръжка в региона на киното да вземем за пример ще бъдат отделени 5 милиона евро. Комисар Габриел предложи и обща онлайн платформа сред страните за шерване на положителни практики за превъзмогване на рецесията, както и такава, посредством която самите създатели да оферират своите решения за справяне с нея.

„ Всички ние и Комисията би трябвало да вземем съществени и незабавни ограничения за спасяването на нашите създатели и хилядолетната културата на Европа, да работим дружно и да обличаме обещанията в действителности, с цел да дадем на целия бранш чувство, че мислим и работим за тях “, сподели министър Банов. Той благодари на Хърватското председателство на Съвета н Европейски Съюз за организацията на срещата и пожела бързо възобновяване на страната след земетресението преди дни, в което пострадаха и доста обекти на културното завещание.

„ Всички се информирахме взаимно между тях какво правим на национално равнище, а Европейската комисия, в лицето на комисар Габриел, ни осведоми какво се прави на равнище Европейска комисия, тъй че да имаме цялостна осведоменост между тях с цел да можем, в последна сметка, да правим идентични и най-важното – еднопосочни дейности “, разгласи по-късно министър Банов пред БНР.

Непосредствено преди срещата на министрите бе извършен различен видеоконферентен диалог – с представители на самостоятелния арт бранш, на който двете страни се споразумяха хората на свободна процедура с приходи под 1000 лева месечно да бъдат подкрепени с 3 минимални заплати: 2 за месеците на изключителното състояние и още 1 за месеца на свестяване на културния живот след него. Също в сряда Министерският съвет отпусна с разпореждане спомагателна дотация, с цел да могат артистите в държавните тиатри да получават заплатите си от март до месеца, в който всеки държавен културен институт доближи равнището на доходи за същия интервал на 2019 година (но не за повече от 6 месеца, т.е. до 13 септември).

След срещата на европейските министри Банов показа още, че средствата за ограниченията за подкрепяне на културата би трябвало да са доста близки в обособените страни.

„ Ако в този момент медиците са на напред във времето, по-късно в доста огромна степен нашият бранш ще бъде на напред във времето, тъй като тогава ще приказваме за покачване на духа за основаване на положителни страсти и настройки “, сподели Боил Банов.

Според него след отпадането на ограниченията някои институти ще проработят на цялостни обороти и там още веднъж ще могат да работят по методиката, по която са осъществили приходи до момента: „ Гъвкаво ще бъде съгласно всеки институт. Където има потребност от помощ, ще се оказва помощ дълготрайно, умерено, с цел да се приготвят нещата до връщането на оптималния брой фенове и аудитория в салоните “. Извънредното състояние няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за следващата година, акцентира министърът. И добави, че се прави всичко допустимо за привличането на пари във фонд "Култура " както от националния бюджет, по този начин и от европейски средства. „ На този стадий европейски пари няма. Помощта към съответните страни е под формата на неизразходваните пари от стратегиите. Има, несъмнено, доста положителни дейности във връзка с стратегия "Творческа Европа " - предоставяне опция за увеличение на периодите, обмисля се пренасочване на избрани стратегии в границите на тази логичност... Надявам се, че след 2 седмици ще създадем нова среща, с цел да можем да бъдем доста по-конкретни “, заключи той.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР