Президентът на Доминиканската република спря визите за хаитяни и заплаши да затвори границата със съседа си

...
САНТО ДОМИНГО, Доминиканска република (АП) — Президентът на Доминиканската република
Коментари Харесай

САНТО ДОМИНГО, Доминиканска република (АП) — Президентът на Доминиканската република обяви в понеделник, че е спрял издаването на визи за хаитяни и заплаши да затвори сухопътния, въздушния и морския трафик между двете съседки заради последния им спор.

Ходът на президента Луис Абинадер следва неотдавнашното разкопаване на предполагаем канал в Хаити, за който доминиканските служители твърдят, че ще отклони водата от река Масакър и вредят на своите фермери и околната среда. Реката, която тече в двете страни, е кръстена на кървава битка между испански и френски колонизатори през 1700 г.

Не е ясно кой, ако изобщо има такъв, е разрешил прокопаването на канала в Хаити.< /p>

„Ако конфликтът не бъде решен преди четвъртък, (длъжностните лица ще затворят напълно границата за въздушна, морска и сухопътна търговия“, се казва в изявление на доминиканското правителство.

Това би да бъде икономически удар за Хаити, който получава голяма част от вноса си от Доминиканската република и където инфлацията скочи рязко, а бедността се задълбочи на фона на нарастване на груповото насилие.

Това също би навредило на бизнеса в Доминикана.

Проучване на Централната банка на Доминиканската република сочи, че през 2017 г. между двете страни, които споделят остров Испаньола, е била извършена неофициална гранична търговия на стойност 430 милиона долара. От тази сума повече от 330 милиона долара представляват износ за Хаити.

Хаити е и третият най-голям партньор на Доминиканската република в официалната търговия, с 1 милиард долара износ за Хаити миналата година и 11 милиона долара внос, според Центъра за износ и инвестиции на Доминиканската република.

Миналата седмица правителството на Доминиканската република изпрати екип да наблюдава строителството на канала от другата страна на границата, като служители казаха на местните медии, че това не е сплашване тактика, а по-скоро предложение за помощ при задържането, ако е необходимо, на цивилни, които може да работят по проекта без разрешение.

Разкопките накараха Абинадер миналата седмица да затвори границата близо до северния град Даджабон, ключов пункт за хаитяните, които продават и купуват редица стоки там няколко пъти седмично.

Бившият временен министър-председател на Хаити Клод Джоузеф наскоро защити изграждането на канала и обвини критиците в Доминиканската република, че са националисти и расисти.

Миналата година Абинадер забрани на Джоузеф да влиза в Доминиканската република в несвързан спор, който засили тлеещото напрежение между двете страни.

Абинадър се опита да ограничи миграцията на хаитяни в Доминиканската република през последните години и изгони десетки хиляди хаитяни и хора с хаитянски произход. Неговата администрация също започна работа по 118 мили (190 километра) стена по границата с Хаити, която Абинадер обяви в началото на миналата година.

Последният път, когато Доминиканската република затвори напълно границата, границата й с Хаити беше през юли 2021 г., след като президентът на Хаити Жовенел Моис беше убит. Оттогава понякога затваря части от границата от съображения за сигурност.

___

Авторът на Associated Press Даника Кото в Сан Хуан, Пуерто Рико, допринесе за този доклад.

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР