Сънната апнея влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата система. Вестник Express пише

...
Сънната апнея влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата система. Вестник Express пише
Коментари Харесай

Тази болест е най-тихият убиец

Сънната апнея въздейства негативно върху сърдечно-съдовата система. Вестник „ Express ” написа за това подло заболяване с позоваване на данни от Австралийския институт за проучване на сърцето.
Състоянието, наречено " тихият палач ", покачва равнищата на адреналин, което от своя страна покачва кръвното налягане, увеличавайки риска от инфаркти, коронарна артериална болест, предсърдно мъждене, сърдечна непълнота и инсулт.
Хората с умерена до тежка сънна апнея също имат по-висок риск от захарен диабет, разстройства на настроението и меланхолия, главоболие, еректилна дисфункция, загуба наизуст и централизация.

Сънната апнея се характеризира със прекъсване на белодробната вентилация по време на сън за повече от 10 секунди. Най-често трае 20-30 секунди, макар че при тежки случаи може да доближи 2-3 минути и да отнеме до 60 % от общия нощен сън. При постоянна апнея (обикновено минимум 10-15 в границите на един час), синдромът на сънна апнея се появява с нарушен режим на сън и надлежно унесеност денем, нарушена памет и недоволства от понижена продуктивност и непрекъсната отмалялост.

По-рано стана известно, че честите събуждания през нощта могат да бъдат свързани с отклонения в работата на редица органи, в това число на щитовидната жлеза, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система.
Трябва да се потърси здравна помощ, в случай че човек забележи, че се разсънва през нощта повече от три пъти в продължение на няколко месеца. Трябва също да сте нащрек, в случай че постоянно хъркате.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР