Санкциите, наложени от Вашингтон миналата година, насочени към забавяне на

...
Санкциите, наложени от Вашингтон миналата година, насочени към забавяне на
Коментари Харесай

Американските санкции не оказаха голямо влияние върху развитието на ИИ в Китай

Санкциите, наложени от Вашингтон предходната година, ориентирани към закъснение на темповете на развиване на китайските суперкомпютри, които са предопределени за основаване на системи с изкуствен интелект и създаване на нуклеарни оръжия, оказаха минимално влияние върху софтуерния бранш на страната.

Под рестриктивните мерки попаднаха доставкиеа на изчислителни ускорители от NVIDIA и AMD, които се трансфораха в стандарт на международната софтуерна промишленост при създаването на ИИ-системи. Въпреки това, NVIDIA пусна ускорителя H800, предопределен особено за Китай – той дава отговор на санкционната политика на Съединени американски щати. Неговата продуктивност при задания, свързани с машинното образование, е единствено с 10-30% по-ниска от по-мощния му аналог за международния пазар, а финансовите разноски за потребление на H800 се удвояват, пресметнаха специалистите, интервюирани от Reuters.

Стратегията на Вашингтон не включва прекомерно ограничаващи ограничения, които биха принудили китайците изцяло да се откажат от американските чипове и да удвоят напъните си за създаване на свои лични. Политиката на глобите е ориентирана най-вече към калкулации, които са сериозни за военните проучвания, а не към ИИ-алгоритмите. Ускорителите NVIDIA H800 се купуват интензивно от китайските софтуерни колоси Tencent, Alibaba Group и Baidu, като пълномащабните доставки към момента не са почнали.

Китай остава най-важният консуматор на американска технология, призна NVIDIA и напомни, че ограничаващите ограничения плануват основаване на изкуствена софтуерна бездна сред двата пазара – компанията ще се усили, защото условията за системите за машинно образование се удвояват на всеки шест месеца или година.

Китайските версии на ускорителите са с 10-30% по-нископроизводителни от американските, само че съгласно специалистите не престават да се оправят със задачата си: времето за образование на AI може да се удвои, само че това се компенсира финансово. В някои случаи е допустимо да се усъвършенстват логаритмите, а в други – да се усилят разноските и да се реализиран същите резултати, като се влагат не 10 милиона $, а 20 милиона $, само че за такива колоси като Alibaba или Baidu, това не може да се назова проблем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР