Санкции за Лукойл Нефтохим РегулацииКабинетът даде отсрочка на Лукойл Нефтохим“

...
Санкции за Лукойл Нефтохим РегулацииКабинетът даде отсрочка на Лукойл Нефтохим“
Коментари Харесай

Държавата вече може да поеме контрола над „Лукойл“

Санкции за Лукойл Нефтохим РегулацииКабинетът даде пролонгация на „ Лукойл Нефтохим “ да изнася горива
Държавата към този момент може да назначава „ необикновен търговски представител “ в стратегически предприятия, като „ Лукойл “ да вземем за пример, и да поеме контрола върху тях при рецесии. Това взеха решение дефинитивно депутатите през днешния ден, приемайки поправката в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.
Повече държавен надзор
Предложението е на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев, който вкара тази редакция в закона във връзка опасността на „ Лукойл “ преди време, че рафинерията в Бургас ще бъде затворена, в случай че властта в България забрани износа на създадените там артикули.

Целта на смяната е да даде на държавните институции инструмент, който да им разреши да реагират в комплицирани обстановки, в каквато да вземем за пример е страната сега.

Темата беше необятно разисквана в Народното събрание през днешния ден, като твърдо срещу опцията страната да се намесва в работата на „ Лукойл “, даже при рецесии, се оповестиха от „ Възраждане “.

Според Мартин Димитров от „ Демократична България “ това в въпрос на национална сигурност и публичен интерес.

„ Държавата не може да си разреши да бъде изнудвана от никого, само че такива текстове би трябвало да съществуват, тъй като в случай че ги няма, нищо не може да се направи в обстановка на прекаленост, когато би трябвало да бъдат взети ограничения “, разяснява той.

ГЕРБ поддържаха промяната и в резюме депутатът Делян Добрев изясни, че в случай че „ Лукойл “ инцидентно реши да прекрати активност в България, в случай че Путин подреди на „ Лукойл “ да удари ключа на рафинерията, то тогава страната може да назначи необикновен шеф и да отбрани ползите на страната и на работещите там.

Николай Дренчев от „ Възраждане “ дефинира законопроекта като „ нездравословен “ за България и пазара, като по думите му „ ние би трябвало да насърчаваме пазара, а не да убиваме съответни предприятия “.
Кой и за какво ще може да е „ необикновен търговски представител “
В рискова обстановка страната ще може да назначава „ необикновен търговски представител “ във всяко комерсиално сдружение, представляващо стратегически обект в бранш „ Нефт и нефтопродукти “. Той ще може да поема ръководството над сдружението, в случай че е застрашена националната сигурност, нарушени са интернационалните ограничаващи ограничения и тези на Европейския съюз, при господстващо състояние на пазара и при предварително преустановяване на концесионния контракт.

Той ще се назначава от министъра на стопанската система и промишлеността по предложение на Консултативен съвет, който към този момент е организиран в закона и включва над 10 министерства, Агенция „ Митници “, Национална агенция за приходите, ДАНС, Комисия за защита на конкуренцията и други

„ Особеният търговски представител “ ще се назначава за период от 6 месеца като той може да бъде удължаван единствено един път. Критериите по тази причина кой може да заема длъжността са: не по-малко от 5 години опит в ръководство в региона на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход; да няма връзка със съответното дружество; да не е брачен партньор на разположение, участващо в ръководството на сходно дружество.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Лукойл Нефтохим държавен надзор контрол необикновен търговски представител търговски представителства ПоследниНай-четениПолитика 12 Държавата към този момент може да поеме контрола над „ Лукойл “ Здравеопазване 68 Строителството на Националната детска болница може да стартира през 2024 година Енергетика 328 10 години по-късно: Започва градежът на газовата връзка със Сърбия Бюджет и финанси 164 „ Нож с две остриета “: Чертае ли инфлацията в Съединени американски щати пътя на света? Енергетика 21179 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Любопитно 9410 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 8152 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 6992 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР