Санкции очакват всяка голяма фирма, която не наема на работа

...
Санкции очакват всяка голяма фирма, която не наема на работа
Коментари Харесай

Вече са в сила квотите за хора с увреждания в големите фирми

Санкции чакат всяка огромна компания, която не наема на работа хора с увреждания. Вече са в действие квотите, които да обезпечат равни права на труд.
Квотите за наемане на работа на хора с увреждания са в ход Уведомление в бюрата по труда се подава до 2 юли
Изтече срокът, в който работодателите трябваше да уведомят Агенцията по заетостта (АЗ), в случай че имат потребност от бюрата по труда или от частни медиатори в намирането на хора с увреждания, с цел да изпълнят квотите.

Данните демонстрират, че 680 компании са уведомили АЗ. Поискали са да им бъдат открити съвсем 2000 души. Предстоят и инспекции на трудовите инспектори за осъществяването на квотите.

Пламен Бъчваров е с 80 % трайно понижена продуктивност. Оцелява с инвалидна пенсия от 430 лв.. Скептичен е, че въвеждането на квотите, ще реши казуса му с намирането на работа.

„ За последните две години имам над 30 отхвърли за работа. Смятам, че е поради физическото положение, просто работа за инвалиди в България няма”, счита Бъчваров.
Обявените места за хора с увреждания в бюрата по труда са 1700. Но към този момент за тях са открити 280 подобаващи претенденти, 19 са назначени.

От квотите компаниите могат да се освободят, в случай че няма подобаващи претенденти или в случай че са налице характерни условия – имат служащи, които поставят тежък труд, или пък са с понижено работно време поради изискванията на работа.

При несъблюдение на квотата компаниите дължат отплата в размер на 30% от минималната заплата за всяко незаето място. Ако не внасят сумата, се постанова санкция.
Фирмите, които не извършват квотите за хора с увреждания, ще ползват различни ограничения Те са разказани в правилника за използване на новия закон
Фирмите, които са подали съобщение до Агенцията по заетостта, имат период от три месеца от подаването на уведомлението да назначат нужните им хора с увреждания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР