Самураите са един от символите на Япония. Древните воини са

...
Самураите са един от символите на Япония. Древните воини са
Коментари Харесай

Шест мита за самураите

Самураите са един от знаците на Япония. Древните воини са основни фигури в  японската история и просвета. Днес самураите са доста известен, трогателен и другоземен облик на достоен и величествен боец. За тази известност спомагат романите и филмите.

Но каква е истината за самураите? Знаем да вземем за пример, че са били умели с мечовете? Да борави добре с оръжие е значимо за всеки наемен боец. Има обаче и някои легенди, които не са напълно правилни. Ето някои публикувани вярвания за самураите, които не дават отговор изцяло на истината.

Самураите са били лоялни

Много от самураите въобще не са били лоялни. През първия стадий на поява и развиване на японските наемни воини в интервала 794-1185г. (Хеянски период), самураите били предани само към тези, които им плащали добре. Затова те можели бързо да се преориентират в служенето към различен стопанин. Моралът им се определял съгласно заплащането. Благородния си имидж, самураите почнали да градят през 12-и век.

 Самураи можели да стават единствено мъже

Това е мит, надалеч от истината. Голям брой дами са ставали самураи. Един от класове им се е наричал Onna-Bugesha. На жените-самураи не се гледало като на по-слаби, те влизали в борбите наедно с мъжете. В историята  е останало името на именитата Tomoe Gozen, която била брачна половинка на известният самурай Minamoto Yoshinaka. Тя, по време на войната Генпей, водена през интервала 1180-1185г., обезвредила и разсякла най-могъщият боец измежду съперниците.

Още една жена-воин е оставила впечатляваща история – Nakano Takeko. През 1868г., по време на Битката за Аизу, тя повела личен легион от жени-воини. Nakano е ранена в гърдите и с цел да не бъде пленена от враговете си, моли своята сестра Yuko да я обезглави и погребе.

Заради по фините си физически данни, жените-самураи са употребявали по-различни от мъжките мечове. Много от жените-воини били почитателки на копието Naginata.

Самураите напълно са живеели съгласно кодекса Бушидо

Бушидо е кодекс за държание на самураите в японското общество. Доста време се смяташе, че постоянно самураите са живели с полезностите – чест, преданост, почтеност и достойнство. Но в действителност, кодексът на Бушидо е относително нов в културата на самураите. Ако на някой през 17-и век бяха споделили за Бушидо, той надали би схванал защо става въпрос.

Преди да настъпи ерата Токугава, опити за регламентиране на самурайски полезности е правил Hojo Soun. Той основава “21 точки на Лорд Soun ”.

В основата на модерните самурайски правила са ученията на Конфуций. Те добили известност през 18-и век, по време на ерата Меиджи.

Самураите били рядка и елитна мощ

Самураите напълно не били стеснен брой елитни воини. Армията от хиляди самураи, тичащи с извадени мечове била ужасно представление.

През интервала на пика на самураите, в Япония имало към 2 милиона воини самураи. Те представлявали към 10 % от популацията на островите. Те били членове на единствения обществен клас, който имал право да има оръжие. Самураите постоянно носили със себе си дългия меч (Katana), също и по-къси мечове – Tanto и Wakiashi. Някои самураи имали и Yumi – тип пай лък. За самурайските мечове е чувал съвсем всеки, само че за впечатляващите им  умения с лъка – малко на брой.

Всички самураи били хетеросексуални

Образът на воинът символизира неустрашимост. Но на процедура, хомосексуалността измежду японските воини е била също толкоз публикувана, колкото и в антична Гърция. Мъжката обич била окуражавана по време на ерата Edo, като била публикувана връзката сред възрастен наставник и млад възпитаник. Това отношение, даже си имало име – Wakashudo. Не  всички самураи са били хомосексуални, само че не било и рядко срещано.

Само японци  можели да стават самураи

Тази военна купа се давала и на хора, които не са имали японска народност. Например, Ieyasu Tokugawa подарява два самурайски меча на британския мореплавател William Adams,  като го трансформира в първия човек от Запада със самурайска купа. След това и други западняци стават самураи.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР