Samsung обяви, че нейните оптични сензори от следващо поколение ISOCELL

...
Samsung обяви, че нейните оптични сензори от следващо поколение ISOCELL
Коментари Харесай

Samsung ще снабди смартфоните си с 200-мегапикселови телефото камери с 12-кратно увеличение без загуби

Samsung разгласи, че нейните оптични датчици от последващо потомство ISOCELL със свръхвисока разграничителна дарба от 200 MP и технология Remosaic ще могат да се употребяват в телефото камерите на смарт телефоните. Това ще запълни пропастта сред главните (широкоъгълни) и телефото камерите на смарт телефоните.

Към сегашен ден даже в смарт телефоните от най-голям клас камерите с телефото обектив имат по-малък размер на датчика и по-ниска разграничителна дарба от главната широкоъгълна камера, а качеството на изображението и възпроизвеждането на цветовете им са по-лоши. Преодоляването на тази разлика сред широкоъгълните и телефото обективите в последно време се трансформира в главно предизвикателство за промишлеността на смарт телефоните. И в този момент в тази връзка Samsung предлага да употребява 200MP датчици за изображения.

с 200mp ISOCELL оптични датчици, показващи впечатляващи благоприятни условия при оптичното нарастване, Samsung има намерение да трансформира телефото обективите на смарт телефоните във „ втора съществена камера “. На първо място, потреблението на 200MP ISOCELL фотосензори в композиция с телефото обектив ще разшири диапазона на нарастване, без да се жертва качеството. Така да вземем за пример с 3-кратен телефото обектив и 200MP датчик камерата ще може да снима без загуби от 3х до 6х и даже до 12х.

Второ, фотоапаратите с ISOCELL датчици за изображения със свръхвисока разграничителна дарба въобще не се нуждаят от телефото обектив, с цел да обезпечат нарастване без загуба на качеството. Следователно 200-мегапикселовите датчици на Samsung могат да обезпечат висококачествено нарастване даже на смарт телефони без обособен телефото обектив, като да вземем за пример при моделите от междинен клас. Там един 200MP модул може да работи освен като съществена камера, само че и като телефото камера благодарение на кроп обектив, като 4-кратното нарастване обезпечава качество на изображението, сравнимо с това на камера с същински телефото обектив.

Сензорите ISOCELL HP2 и HP3 са надлежно 1/1,3″ и 1/1,4″ с резолюция 200MP, като оферират 2х и 4х нарастване без загуба на разграничителна дарба с помощта на логаритъма Remosaic. Сцената с 4x нарастване в образеца по-долу показва качество на изображението, сравнимо с това на модул с 3x оптично нарастване.

Алгоритъмът Remosaic преобразува цветните пиксели благодарение на RGB модела на Байер, тъй че 200-мегапикселовият датчик може да обезпечи 12,5-мегапикселова разграничителна дарба при 2- или 4-кратно нарастване без загуба на качеството. Резолюцията от 12MP е фактическият стандарт за главната широкоъгълна камера на актуалните смарт телефони.

200-мегапикселовите датчици ISOCELL HP2 и ISOCELL HP3 усъвършенстват детайлността и качеството на снимане, като ползват логаритъма Remosaic, основан на надълбоко машинно образование. Те разполагат с технологията Tetra²pixel, която комбинира до 16 прилежащи пиксела, с цел да усъвършенства качеството на изображението при слаба светлина. Освен това те обезпечават по-добра HDR продуктивност и увеличени фрагменти в секунда при серийно и видео снимане.

И най-после, резултатът от потреблението на 200 MP датчици ще бъде видим в региона на портретната снимка. Обикновено портретите се вършат с широкоъгълен обектив, който видимо изкривява околните обекти, известно като бъчвовидно деформиране. Фотоапаратът с телеобектив няма този проблем.

Основната камера на смарт телефон, която постоянно има фокусно разстояние 24 mm, е чудесна за снимане на туристи в пейзажа, само че не и за портрети, където лицето на индивида е главният обект. Телеобективът с фокусно разстояние 85 мм и зрително поле 29° доста по-малко изкривява пропорциите на лицето, което го прави по-подходящ за портретна снимка.

Друга причина, заради която телеобективите са търсени за портретна снимка, е резултатът „ боке “ – размазването на разфокусираните обекти. При равни други условия, колкото по-голямо е фокусното разстояние, толкоз по-малка е дълбочината на рязкост и толкоз повече се размазва фонът към обекта, без да се отклонява вниманието от лицето. Професионалните фотографи нормално се концентрират тъкмо върху очите на модела, с цел да реализиран изключителни изразителни изображения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР