Самоуправляемите превозни средства могат да станат реалност по-скоро от очакваното(снимка:

...
Самоуправляемите превозни средства могат да станат реалност по-скоро от очакваното(снимка:
Коментари Харесай

Ще успеят ли автономните коли да намеря пътя си най-сетне


Самоуправляемите транспортни средства могат да станат действителност по-скоро от предстоящото
(снимка: Aurora Innovaion)

Аurora Innovation – млада компания за самостоятелни транспортни средства, подкрепена от Sequoia Capital и Amazon, реализира съглашение с Uber за закупуване на поделението на огромната компания за самоуправляеми коли. Сложната договорка дава обещание да изпрати пазарната стойност на младата компания до ненадейно високото равнище от 10 милиарда $.

Но Aurora няма да даде нито цент за придобиването. Вместо това Uber ще влага в Aurora 400 милиона $. Надеждата в този момент е, че най-накрая ще намерят правилния път към своята реализация.

е забавна млада компания. Преди договорката с Uber тя бе оценена на 7,25 милиарда $. Инвеститори в нея са Toyota, DENSO и Vision Fund на SoftBank. След договорката Uber ще има 26% дял в новата компания, съгласно декларация на Американската комисия по скъпи бумаги и тържища. Изпълнителният шеф на Uber Дара Хосровшахи ще заеме място в борда на шефовете на Aurora.

Краят на една тъжна история

Сделката разрешава на Uber да се отърве от своето поделение за самоуправляеми коли Uber Advanced Technology Group (ATG). То се бореше за оцеляване от март 2018 година, когато. Последва следствие, Uber приключи тестванията на самостоятелни коли за няколко месеца след случая, а необятната общност потъна в дълготраен песимизъм към технологията.

Потенциалът на Aurora

Aurora, учредена през 2017 година, е фокусирана върху построяването на цялостния набор от технологии за самостоятелно ръководство – главната технология, която ще разреши на колите да се движат по автомагистралите и градските улици без човек-шофьор зад кормилото. Aurora притегли вниманието и вложенията на известни фондове за рисков капитал и огромни софтуерни компании, мениджърски компании и корпорации като Greylock Partners, Sequoia Capital, Amazon и T. Rowe Price, частично поради престижа на основателите си.

Основатели на компанията са Стърлинг Андерсън, Дрю Багнел и Крис Урмсън – все ветерани от промишлеността на самостоятелните транспортни средства. Урмсън ръководеше плана за самоуправляеми коли на Гугъл, преди той да се трансформира в независим бизнес под шапката на Alphabet на име.
още по тематиката
Андерсън е най-известен с това, че управлява създаването и стартирането на Tesla Model X и програмата Autopilot на автомобилния производител. Багнел, доцент в Университета Карнеги Мелън, оказа помощ за стартирането на програмата на Uber за самостоятелни коли, в последна сметка оглавявайки екипа за самостоятелни средства в Центъра за съвременни технологии в Питсбърг.

Триото построи компания, която е необятно уважавана поради своята инженерна точност – макар че до момента не е разгласила доста информация за работата на технологията за самоуправление.

Нова посока за самостоятелните транспортни средства

Сделката с Uber ще разреши на Aurora да ускори работата си по развиване на технологията за самостоятелно шофиране за товарни транспорти на дълги дистанции. Това е нова посока, като се има поради, че до момента. Товарните транспорти на дълги дистанции са тези, които покриват дистанции над 350 километра.

Наред с това има възможност младата компания да концентрира старания върху пътническите транспорти с огромни транспортни средства като рейсове. В обява в блога си изпълнителният шеф на Aurora Крис Урмсън написа, че договорът „ дава невиждана опция на Aurora да води промишлеността както в транспорта с камиони на далечни дистанции, по този начин и при пътническата подвижност ”.

И в двата случая технологията за наподобява доста по-приложима, по-лесна за осъществяване и не на последно място – стопански оправдана. Товарните транспорти на дълги дистанции следват почти закрепени набори от направления. Обичайно те са извънградски, т.е. е налице доста по-малко количество комплицирани взаимоотношения като прекосяване през пешеходни пътеки, заобикаляне на погрешно спряно транспортно средство на пътя и други провокации, присъщи за градската среда. Същевременно автоматиката при товарните транспорти към този момент е потвърдила своята стойност от позиция на понижаване на разноските.

При пътническите транспорти също се следват закрепени направления. Преминаването по избраните трасета е значително предвидимо и също значително лимитирано откъм непредвидени взаимоотношения и обстановки.

Това, несъмнено, не изключва вероятността за развиване на. Екипът на Uber ATG има експертиза в тази област, а Uber ще бъде скъп сътрудник, когато Aurora в последна сметка стане подготвена да пусне на пазара таксита без водачи.

Всичко това може би е нова посока на развиване за целия бранш на самоуправляемите транспортни средства, който ще им помогне да се трансфорат в действителност доста по-скоро, по-безопасно и при доста по-видими стопански и обществени изгоди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР