Самостоятелното хранене е важна стъпка от растежа на детето. Но

...
Самостоятелното хранене е важна стъпка от растежа на детето. Но
Коментари Харесай

На каква възраст детето може да се храни самó

Самостоятелното хранене е значима стъпка от растежа на детето. Но то е значимо и за родителите, защото им разрешава да преминат към този момент към „ по-нормални “ ястия. На каква възраст обаче се стига до това?

По предписание детето би трябвало да се е научило да се храни единствено преди да тръгне на детска градина или към 3-годишна възраст. Под автономия се има поради: да може да пие от чаша и да употребява вилица или лъжица. Използването на нож и координацията с него е за по-късен стадий.

Ето какво би трябвало да усвои като умения детето съгласно възрастта си.

Между 6 и 12 месеца: Започва да демонстрира интерес към храната

След шестия месец, когато бебето се научи да седи единствено, започва и въвеждането на първите твърди храни. На този стадий то демонстрира интерес към храната и обича да я приближава до устата си. Все още обаче не е в положение да се храни единствено. Това е по-скоро метод за опознаване на света.

Първият уред за хранене, с който детето се среща в тази възраст е чаената лъжичка. Като първоначално тя е по-малка от нормалното, от мек материал – силикон най-често, и безвредна.

В този интервал може да му давате да си играе с лъжичката за малко – под ваш надзор, с цел да свикне да я държи в ръка. Но не и да се храни единствено.

След навършване на 1 година: Тренира своята автономия

След първите 12 месеца бебето към този момент би трябвало да умее да държи в ръка лъжица и даже вилица. Когато децата са дребни е добре вилицата да бъде не с остри зъбци, а със заоблени, с цел да не се нарани дребното.

В този стадий от живота то към този момент ще демонстрира съществено предпочитание да бъде независимо. И храненето е една от тези стъпки. Храната в чинията за него е същинска атракция. То ще има предпочитание да я пипне с ръце, да я опитва, да опита да употребява лъжицата или вилицата. Със сигурност ще се омаже до ушите, а част от храната ще бъде по масата, пода, даже и по стените, в случай че има такива наоколо.

Няма по какъв начин да избягате от това. Но и не трябва да допускате то да цапа въодушевено. И не поради провалите, а тъй като детето би трябвало да знае, че храната не е игра. Това е първото и най-важно обръщение, което то би трябвало да научи. Не се тормозете, когато употребява и ръцете си – по този начин тренира тактилните чувства, по тази причина не е неточност.

След 2 години: Умее да държи чаша с една ръка и към този момент не се цапа

След втория рожден ден детето би трябвало да може да държи чашата с една ръка, без да се полива, и да изяде по-голямата част от ястието единствено, без да цапа. Ако в този интервал потърси помощ за храната, то не е заради некадърност, а е по-скоро волност. Причината е, че детето към момента има потребност да бъде поглезено, изключително вечер, когато е изтощено, не е виждало през целия ден мама и баща. То просто има потребност от малко повече внимание.

Важно е да прецените вярно обстановката. Добре е да го прегърнете в такава обстановка, само че бъдете търпеливи и не бързайте да го нахраните, с цел да завърши по-бързо. Оставете го единствено да се оправи, а вие просто го гушкайте през това време. Това е част от израстването и няма по какъв начин да не преминете и през подобен интервал. Търпението е вашето избавление.

За уменията след 3 -годишна възраст четете на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР