Самостоятелните акушерски практики, каквито здравното министерство предлага да бъдат регламентирани

...
Самостоятелните акушерски практики, каквито здравното министерство предлага да бъдат регламентирани
Коментари Харесай

Самостоятелните акушерски практики да работят с НЗОК, настояват граждански организации

Самостоятелните акушерски практики, каквито здравното министерство предлага да бъдат регламентирани със законови промени, да могат да работят и да се финансират от НЗОК. За това упорстват от Мрежата за модерна родилна грижа, която сплотява неправителствени организации и самостоятелни деятели, ангажирани с дела в областта на майчиното опазване на здравето.

Според тях опцията независимите акушерски практики да работят с НЗОК ще направи услугите им налични за всички здравноосигурени, а не привилегия на относително лимитирана група платежоспособни пациенти, съсредоточени в огромните градове.

Освен това финансирането от НЗОК ще направи тази здравна помощ по-достъпна за дамите и пациентите от неподходящи и отдалечени географски региони, или от уязвими обществени групи, които сега постоянно са изцяло лишени от здравни грижи по време на бременността и след раждането.

След дългогодишно гледище от страна на акушерки, през август Министерство на здравеопазването предложи промени в Закона за лечебните заведения, с които предлага медицинските сестри и акушерките да имат право на независими практики. Сега те могат да работят единствено под надзора на доктор.

“Оценяваме високо опцията акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти да упражняват независимо пълномощията си като записват независими практики. Тази опция компенсира един дълго действителен недостиг в регулацията на тази сфера и синхронизира българското законодателство с европейските правила, съгласно които акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти би следвало да могат да работят и без наложителната сега у нас лекарска супервизия “, показват от Мрежата за модерна родилна грижа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР