Самопровъзгласилият се военен лидер на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре

...
Самопровъзгласилият се военен лидер на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре
Коментари Харесай

ОПААА: Преврат с руски знамена в Буркина Фасо

Самопровъзгласилият се боен водач на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре одобри условната оставка, препоръчана от президента Пол-Анри Дамиба, с цел да избегне по-нататъшно принуждение след преврата в петък, споделиха религиозни и обичайни водачи в неделя, представени от " Ройтерс ".

В армията се появиха разделения, като наподобява, че доста бойци търсят съветска поддръжка, защото въздействието на някогашната колониална мощ Франция отслабва. Най-малко три обособени видеоклипа, публикувани онлайн в събота и неделя, демонстрират бойци от Буркина Фасо върху бронетранспортьори, развяващи съветски флагове, до момента в който множеството в близост скандира " Русия! "

Екипът на Траоре прикани хората да спрат офанзивите против френското посолство, откакто офицер сподели, че Франция е приютила Дамиба във военната си база в западноафриканската страна и че той възнамерявал контраатака.

Френското външно министерство отхвърли базата да е била хазаин на Дамиба след отстраняването му в петък. Дамиба също отхвърли да е бил в базата, заявявайки, че известията са умишлена операция на публичното мнение. Местонахождението му остава незнайно.

" Искаме да осведомяваме популацията, че обстановката е под надзор и редът се възвръща ", сподели офицер от армията в изказване, излъчено по националната телевизия. Траоре, армейски капитан, стоеше до офицера и бе ограден от други въоръжени и маскирани бойци.

В друго изказване се споделя, че Траоре ще продължи да работи като президент до определянето на временен граждански или боен президент през идващите седмици.

В Уагадугу беше съвсем умерено в неделя след спорадични престрелки в столицата през целия ден в събота сред противоположни армейски фракции.

" Приканваме ви да продължите с вашите действия и да се въздържате от всевъзможни актове на принуждение и вандализъм... изключително тези против френското посолство и френската военна база ", сподели офицерът, правилен на Траоре, призовавайки хората да запазят успокоение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР