Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики обявиха създаването на нова

...
Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики обявиха създаването на нова
Коментари Харесай

В Донбас създадоха нова държава, приемник на Украйна, кръстиха я Малорусия

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики оповестиха основаването на нова страна, наречена Малорусия. 

" Конституционният акт " за основаването на новата страна беше прочетен в Донецк. 

" Ние, представители на някогашни райони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова страна, която съставлява приемник на Украйна... Новата страна ще се назовава Малорусия, защото самото наименование Украйна се е дискредитирало ", оповестиха те. 

Лидерът на ДНР Александър Захарченко разгласи, че основаването на нова страна има за цел да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви. Той разгласи това пред представители на ЛНР и ДНР, както и на редица други украински райони. Събралите се утвърдиха решението. 

Според ТАСС то е било подкрепено от представители на общо 19 украински района, включително и Киев. 

Малорусия е историческа област основно на територията на днешна Украйна. Тя е известна като Малоруска губерния в състава на Руската империя. 

" Конституционният акт " планува столица на Марорусия да бъде Донецк, а Киев " да остане със статут на исторически и културен център ". За знаме на новата страна е определен флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, включили земите си към съветското царство през 17-и век.

Представителите на ЛНР и ДНР оповестиха, че ще се организира необятна социална полемика и по-късно Конституционно заседание ще изготви план за главен закон на Малорусия, който по-късно ще бъде гласуван на обществен референдум. 

Украинският президент Петро Порошенко незабавно разяснява основаването на Малорусия. Новината го свари по време на аудиенция в Грузия. 

Той акцентира, че " планът " Новорусия " беше заровен. Украйна ще възвърне суверенитета си в Донбас и Крим ". 

" Захарченко не е политически активист, а марионетка, предаващи посланията на Кремъл ", съобщи той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР