Самодейната трупа от село Антон завихря своя неподправена Суматоха на

...
Самодейната трупа от село Антон завихря своя неподправена Суматоха на
Коментари Харесай

Празнуваме 90 години от рождението на РАДИЧКОВ с единствено представление на емблематичната му „Суматоха“

Самодейната натрупа от село Антон завихря своя неподправена „ Суматоха ” на театралната сцена в Столична библиотека във връзка 90 години от рождението на Йордан Радичков. Най-обичаното зрелище на създателя ще бъде показано пред посетители и поданици на столицата на 30-и октомври от 19 ч. 

Самодейците от село Антон се образуват като натрупа преди две години и протягат ръка към текста на Радичков, с цел да се упражняват. За трупата е мъчно да откри подобаващ сценичен текст заради болшинството актриси пред артисти. 

Въпреки това самодейците припознават текста като собствен и обикват героите на Радичков. Не след дълго самоуверено протягат ръка към пушките, мустаците и гамашите на героите, с цел да пресъздадат Радичковата „ Суматоха “ с особения взор и любовта към театралното изкуство на самойдеците. 

„ Суматоха “ на трупата от село Антон се радва на локален триумф и съставът показва своята режисура в Антон, Пирдоп, Челопеч и Мирково, където представлението се играе с благотворителна идея. 

Движеща мощ зад трупата е младият артист Иван Николов („ Това не е Хамлет “), който е родом от село Антон и обожател на творчеството на Йордан Радичков. 

„ Нова библия “, първият вид на пиесата „ Суматоха “, е първият опит на Йордан Радичков за сцена, когато през 1966 година създателят е въведен в театъра от режисьора Методи Андонов. Построена върху описа „ Суматоха “ от сборника „ Водолей “, пиесата се заиграва с притчата за лисицата, която се преструва на умряла, с цел да доближи своята кулминационна точка в един от най-интересните метафорични облици в българския спектакъл – този на паниката. 

В годините след „ Нова библия “ Радичков продължава своята работа върху останалите пиеси като скоро по-късно се появява и финалния вид на „ Суматоха “. 

Формалната дата на раждане на създателя е 24 октомври, когато ще се навършат 90 години от неговото рождение. По случай кръглата годишнина самодейците от село Антон ще изиграят своята „ Суматоха “ на 30 октомври от 19 часа на театралната сцена на Столична библиотека с вход свободен. 

* Григор Вачков в ролята на Араламби в пиесата „ Суматоха ”

Снимки: Издателство НИКЕ

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР