Самоделно взривно устройство е предизвикало експлозията срещу кортежа на главния

...
Самоделно взривно устройство е предизвикало експлозията срещу кортежа на главния
Коментари Харесай

Нападението срещу Иван Гешев: Взривното устройство е поставено на около 1,5 м от пътя

Самоделно взривно устройство е провокирало детонацията против кортежа на основния прокурор Иван Гешев , сочат първите данни от следствието. Мястото, на което е било сложено взривното устройство се е намирало на към метър, метър и половина от пътя и на няколко метра преди изострен завой в местността на „ Ярема “ по пътя София - Самоков. 

Главният прокурор е бил в една от колите със фамилията си

По време на огледите на място е взел участие и израелски специалист по контратероризъм. Направен е и оглед на автомобила, с който се е придвижвал Иван Гешев. Не е ясно какъв брой и какви са вредите по него. На фотография, с която bTV разполага се вижда, че една от сачмите е съумяла да пробие единия фар на бронирания автомобил, с който се е движил основния прокурор.

Мястото, на което е било сложено взривното устройство Снимка: bTV

Огледите на мястото на гърмежа продължиха повече от едно денонощие. Пътят към този момент е отворен. 

Главният прокурор разяснява случилото се в Туитър

„ Метални частици, пластмасови, дървени се изследват, даже и камъчета. Всичко, което допуска съществуване на следи от въздействието на взривно вещество е конфискувано “, сподели представителят на Национална следствена служба Мариян Маринов.

Следи от гърмежа има и на метри от мястото, където е било сложено устройството. От отсрещната страна на пътя по дърветата има следи от осколки.

На тях се виждат огромни сачми

Взривното устройство, употребявано за нападението против кортежа на основния прокурор Иван Гешев, е самоделно, а не фабрично, демонстрира експертиза. 

„ Това още веднъж приказва за оптимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Той умее да изготви и по този начин да заложи бомбата, че да има устременост, осколки и да се взриви в подобаващ миг посредством електронно взривяване “, сподели зам.-главният прокурор Борислав Сарафо в.

Според Марин Маринов мястото не е определено инцидентно

По думите на зам.-директора на Национална следствена служба Ясен Тодоров е доста евентуално взривното устройство да е било сложено в предходните дни. Най-вероятно е задействано от отдалеченост, настояват проверяващите.

„ Това устройство може да се задейства и от огромна отдалеченост, тъй като може да се задейства през интернет, през сим карта, само че сигурно някой има образен контакт “, сподели още Сарафов.

Взривното вещество е било самоделно направено, професионално направено

Как се е осъществявал този зрителен контакт - дали по въздух с дрон или по суша, занапред ще се ревизира. Към този миг не се отхвърля нито една версия. Според заместител основния прокурор изрично взривното устройство е било предопределено за Иван Гешев.

Мила Милчева е била минути откакто бомбата е гръмнала

До момента арести няма, а проверяващите са на друго мнение дали има обвинени, или не. 

„ Имаме обвинени, само че не мога да изпадам в детайлности “, сподели вътрешният министър Иван Демерджиев.

„ Не ми е известно да има обвинен или най-малко съм съумял да проследя в общественото пространство какво е тиражирано досега “, сподели представителят на Национална следствена служба Мариян Маринов.

Той уточни още, че автомобилният парк на НСО е доста стар и службата неведнъж е желала да бъде възобновен

По думите на Демерджиев всички закани, отправени към основния прокурор през годините са проверявани и са взимани съответни ограничения.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР