Само за последните две години видяхме да се осъществяват шест

...
Само за последните две години видяхме да се осъществяват шест
Коментари Харесай

Удоволствието тв-футбол се е оскъпило над 40 пъти само за четвърт век

Само за последните две години видяхме да се реализират шест от десетте най-скъпи прехвърлянето в историята на футбола. Черешката на тортата беше това лято, когато върхът беше строшен неколкократно, а през зимата видяхме и трансфер на стойност 160 млн. евро - на Филипе Коутиньо от Ливърпул в Барселона.

Само преди няколко години такива покупко-продажби биха изглеждали непостижими за почитателите на този спорт. Но за всяка полуда си има пояснение. И в тази ситуация с гневните разходи за играчи тя се крие най-много в телевизионните права.

Вестник "Ас " направи параленост с ситуацията преди единствено четвърт век и малко повече. Всъщност, от 1990 година насам повишаването на телевизионните права е над 40 ПЪТИ в двете водещи домашни шампионати в света - Примера дивисион и Премиършип. И това води до икономическата мощност на локалните клубове, които харчат като обезумели.

Изследването на вестника демонстрира, че през 1990 година телевизионните права на Ла Лига са били продадени за 325 млн. евро в контракт за осем години. Това прави приблизително по 40 млн. евро на сезон! А сега тази сума 1.7 милиарда евро на една година.

Във Висшата лига нещата не са доста по-различни. През 1992 година правата за лъчение на мачовете са коствали нищожните от днешна позиция 51 млн. евро на сезон. В момента са феноменалните 2.3 милиарда евро. Тук нарастването е 44 пъти, до момента в който в Испания е 42 пъти. И това единствено за период от към четвърт век.

Това оскъпяване обаче може да се окаже съдбовно за дребните тимове, в случай че постъпленията спаднат. Докато за Реал Мадрид постъпленията от тв права образуват към четвърт от бюджета му, за непретенциозно отборче като Ейбар, тези приходи са 90% от издръжката му.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР