Само за последните 25 години от управлението си Тодор Живков

...
Само за последните 25 години от управлението си Тодор Живков
Коментари Харесай

Резиденциите на Тато: В Сандански – хотел, в Банкя – свърталище на клошари, в Русе – ВИП старчески дом

Само за последните 25 години от ръководството си Тодор Живков съумява да построи цели 21 държавни резиденции. Докато част от тях към днешни дни пустеят, разграбени, потрошени и потънали в плевели, други са владеене на мастити предприемачи, а трети са се трансформирали в хотели.

Такъв е казусът с едно от обичаните места за отдих на Тато – резиденция „ Св. Врач “, която се намира над китното санданско село Поленица. Към момента тя работи като тризвезден хотел, а преди време е била първокласна резиденция за партийната и държавна върхушка.

Справка с ценовата листа демонстрира, че всеки искащ да нощува в двойна стая там може да си го разреши против 110 лева на вечер. За 125 лева пък може да си наеме по-просторен апартамент. Това обаче не е върхът на лукса. Бившата Тодор-Живкова резиденция разполага с вицепрезидентски апартамент с 3 спални, който коства 382 лева на нощ, както и с няколко президентски такива. Нощувката в този с 5 спални, в който се твърди, че е отсядал някогашният Първи, възлиза на 650 лева, в този с 4 – 550 лева, с 3 – 425 лева, а в този с 2 спални – 300 лв.. В тези суми с изключение на спането влизат закуската, потреблението на закрит плувен басейн, джакузи и охранителен паркинг.

Що се отнася до интериора, съвсем нищо в него не е променено от времената, в които самият Тодор Живков е ходил да отмаря там. Общите елементи – фоайетата и цялата посрещаща част на резиденцията, решена на няколко равнища и насочена към парка, са декорирани по метода, по който са били направени и покоите на тогавашните величия. Дебели ламперии, доста мрамор, обилни полилеи и лампи, типичната мека мебел с разлети дръжки, каквато Тато е имал и в дома си, могат да бъдат видени на всички места, а по-голям интерес към почивката със соц привкус проявявали по-скоро съветските туристи, в сравнение с българските.

Далеч по-тъжна е ориста на емблематичната резиденция на Живков в Банкя. Постройката, в която някогашният Първи научава, че Москва желае да го смъкна, е запустяла от години, а сега нейни жители са клошарите от цялата област и жриците на любовта, които водели клиентите си там, с цел да не ги тормозят служителите на реда, описват локални хора.

В Банкя Тато заживява след гибелта на щерка си Людмила до рухването си от власт през 1989 година, след което се реалокира при внучка си Жени на ул. „ Секвоя “ в „ Бояна “. В годините, в които Тодор Живков обитавал двуетажната вила в курортното градче, там рядко идвали други хора с изключение на защитата, камериерките, готвачите, здравната сестра Ани Младенова, лекуващият му доктор и съветниците му. Днес постройката е в плачевен тип, всичко е изтърбушено, откраднати са даже дръжките на вратите, пантите, а хора, които са си строяли вили, си отмъквали материали, които не били пестени през 70-те години, когато било планувано постройката да бъде държавен балнеосанаториум. Впоследствие Тодор Живков си харесал вилата в Банкя за персонална резиденция, тъй като не желал да се връща в „ Бояна “, която му напомняла за Людмила.

Случки с престъпни нотки витаят към друга знакова резиденция на Живков – разположената посред естествен парк Витоша „ Аглика “. Доскоро тя бе населявана от получилия 11 обвинявания хазартен необут Васил Божков, а след спецакциите против него от Министерство на вътрешните работи разпространиха фотоси от вътрешността на резиденцията, от които се вижда, че достоверността й е непокътната. Години обратно, по време на приватизацията, въпросното имение е било благосъстоятелност на компания, свързвана с убития след това банкер Емил Кюлев. През 2015 година обаче резиденция „ Аглика “ е пусната в продажба на колосално високата цена от 2 700 000 евро, против която Васил Божков съумява да я придобие.

Като ВИП старешки дом от 2015 година насам действа резиденция „ Липник “, намираща се край Русе. Преди 5 години новите притежатели трансформирали част от емблематичния парцел в първокласен дом за възрастни. Къщата в гората към този момент носи името „ Да заживеем дружно “, заимствано от нашумелия наскоро френски филм „ А за какво да не живеем дружно? “. Срещу базова цена от 1200 лв. на месец в „ Липник “ пенсионерите могат да живеят измежду природата, потопени в комфорта, основан от Бай Тошо.

Мистериозни смъртни случаи се свързват с друга паметна резиденция, където Тато съхранявал персоналната си винена сбирка, а точно „ Старата изба-Първенец “. Преди по-малко от година се спомина дългогодишният й притежател – пловдивският предприемач Иван Панчев, който се отхвърли да стопанисва винарната малко преди гибелта си поради насъбрани отговорности, след което тя бе пусната на търг за обществена обмен и купена за 3,5 млн. лв.. „ Старата изба-Първенец “ е издигната в края на XIX век, а по време на социализма е превърната в резиденция на Тодор Живков, който там държал специфичната си селекция виновност. Впоследствие парцелът е реституиран и негов притежател става Димитър Мишев. През 90-те години той бе открит мъртъв, като към гибелта му още витаят разнообразни хипотези.

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР