Само за пет минути, президентът на Европейския съвет Доналд Туск

...
Само за пет минути, президентът на Европейския съвет Доналд Туск
Коментари Харесай

Посланието на Туск, което Борисов побърза да замаже

Само за пет минути, президентът на Европейския съвет Доналд Туск съумя да направи повече за положителния имидж на Съюза в очите на българите, в сравнение с всичките обятия на премиера Бойко Борисов и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. И не за друго, а тъй като хората не са слепи и прекомерно очевидния фалш го виждат.

Реално, обаче, Туск просто погъделичка егото ни с тази тирада. Обърнете внимание – той акцентира на достижения и неща, които са историческо минало. Но едни други думи на Туск, изречени денонощие по-рано, в действителност засягат може би най-огромния проблем на България.

За какво става въпрос? Доналд Туск разкритикува ръководещото сега полско държавно управление, защото политиката му докара до такава степен, че Европейската комисия за пръв път в историята на Европейски Съюз започва наказателна процедура, която може да докара до отнемането на правото на глас на страна-членка (в случая Полша) в Европейския съвет. Брюксел го направи, тъй като видя опасност за върховенството на правото в Полша – поради правосъдната промяна, довела неуместното състояние полският министър на правораздаването да назначава и освобождава ръководители на съдилища и да трансформира дължината на мандата на съдии!

И Туск приказва за това на 10 януари, като съобщи непосредствено, че сегашното полско държавно управление може да опита да извади Полша от Европейски Съюз, в случай че бъдат орязани или спрени средствата по еврофондовете за страната. "Трябва да останем неутрални ", сподели различен политик, който в този момент е във фокуса на прожекторите на европейската сцена. Познайте КОЙ беше?

Разбира се, не е мъчно – Бойко Борисов. Точно този политик, който си стои неутрално постоянен в нерешаването на всички най-важни проблеми на страната си. Кеф ти здравна промяна, кеф ти промяна в Министерство на вътрешните работи, кеф ти непрекъснати (успешни) опити за преразпределяне на публични богатства в интерес на тъмни кръгове, кеф ти изкривена до неразбираемост независимост на словото. Бойко Борисов не желае да се приказва за проблемите в Полша, тъй като те са проблеми и на България! Съдебната промяна си остана все по този начин половинчата – няма очевидно нагли законодателни простотии, тъй като няма потребност поради овладяната страна.

По-хитри сме от поляците – ние просто не си съблюдаваме законите, само че държим няколко почти добре написани, че да ги размахаме при положение на потребност и да повтаряме до безспир по какъв начин работим да станат по-добри.

Работим, както ни работят институциите – едвам не умрат напълно.

Влизането на България в Европейския съюз беше посрещнато с вяра и оптимизъм за налагане на базови правила – като правото на правдивост. Справедливост, а не за кокошка няма амнистия, за милиони няма закони. И тъкмо в това отношение, в очите на българите, Европейски Съюз се проваля. А това е базов принцип, поради който е основан Европейски Съюз и поради който елементарните хора разпореждаха толкоз очаквания. Така че – ние би трябвало да си оправим кочината, само че и Европейски Съюз никога не може да е "неутрален " - той би трябвало да показва проблемите.

Затова и отлично на Туск, само че е нужно да уточни проблемите освен в Полша. След като сподели, че е наясно с творчеството на Иван Вазов и то на български, сигурно няма да му е мъчно да разбере какви са ни и проблемите – в случай че още не ги е схванал, в което надълбоко се колебая.

Автор: Ивайло Ачев, коментарът е оповестен в actualno.com.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР