Само за първите пет месеца на тази година загубата на

...
Само за първите пет месеца на тази година загубата на
Коментари Харесай

Мини Марица-изток на загуба с над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на сдружението " Мини Марица-изток " е в размер на близо 100 милиона лв., а до края на годината се чака да надвишават 200 милиона лв..

Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на чуване в пленарната зала на Народното събрание. Той осведоми, че сдружението е приключило на загуба от над 137 милиона лв. за 2023 година и добави:

" Към края на май месец тази година общо в салдото на " Мини Марица-изток " регистрираната загуба е 237 милиона лв.. На база миналите 5 месеца и регистрирания за тях финансов резултат, както и упованията на сдруженията, надлежно по капиталовата стратегия и размера на добива и разкривката, се чака, че осъществената загуба единствено за 2024 година ще бъде в размер на над 200 милиона лв. ".

Малинов посочи, че до този миг няма съкращения и всички 6 556 чиновници си получават постоянно заплатите. Няма нови назначения и е подписан Меморандум за единодушие за обезпечаване на външно финансиране за ранно пенсиониране:

" Това е стратегия, която планува опцията 5 години преди навършването и придобиването на право на пенсия, чиновниците да се употребяват от заплатен отпуск до постигане на момента на тяхното пенсиониране. Тази скица е към този момент работеща и използвана в част от мините комплекси в Германия ".

Служебният министър заяви, че като капиталово желание има абстрактен план за създаване на слънчев парк на територията на " Мини Марица - изток ", който в началото да покрива личната консумация на електрическа енергия на " Мини Марица - изток ".

В рамките на чуването Малинов имаше разногласия с някогашния стопански министър и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Стойнев беше стопански министър в кабинета " Орешарски ". Той опонира на Малинов, че не можело в този момент да се приказва по какъв начин пазарът щял да реши бъдещето на " Марица " - тогава за какво гласувахме да подаваме на ресторантьорите, попита Стойнев.

Същевременно Малинов отвърна Стойнев, че за дълготраен проект за развиване на " Марица " следва да работи не длъжностен министър, а министър в постоянно държавно управление. Сега за такова нещо може да оказва помощ Народното събрание и да е водещ, уточни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР