Само за няколко месеца бизнесът трябва да похарчи 120 млн.

...
Само за няколко месеца бизнесът трябва да похарчи 120 млн.
Коментари Харесай

МФ изненадващо поиска подмяна на всички касови апарати

Само за няколко месеца бизнесът би трябвало да похарчи 120 млн. лева за нови устройства

В опитите си да се преборят със сивата стопанска система и укриването на обороти финансовото министерство и Национална агенция за приходите готвят ново утежнение за бизнеса. След като преди няколко месеца бяха въведени условия всички търговци поетапно доникъде на 2019 година да усъвършенстват фискалните си устройства, тъй че да отпечатват QR код на всяка касова записка и данните за всяка продажба да се регистрират онлайн в Национална агенция за приходите, в този момент излиза наяве, че до края на тази година би трябвало да бъдат сменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на Национална агенция за приходите това значи над 120 млн. лева спомагателни разноски за компаниите, написа в. Сега.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния началник Менда Стоянова. Вчера те гласоподаваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната промяна и премахването на някои хартиени удостоверения, които компаниите би трябвало да показват пред митническите органи. По тествания към този момент метод, без авансово обществено разискване, в преходните и заключителните разпореждания на закона сред първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за Данък добавена стойност. Те вкарват нови условия към софтуера, с който в комерсиалните обекти се ръководят продажбите. Декларираната цел е да се прекратят опциите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. Национална агенция за приходите ще поддържа обществен лист с авансово утвърдени програмни артикули и няма да се разрешава на търговците да употребяват програмен продукт отвън този лист.

Новите условия за софтуера в действителност се появиха преди месец на уеб страницата на финансовото министерство в план на следващи промени в наредбата за отчитане на продажбите в комерсиалните обекти посредством фискални устройства. Причина за измененията е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран програмен продукт, посредством който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или въобще не се регистрират продажби, а на клиентите се връчват подправени касови бележки.

Никъде в претекстовете на проектонаредбата не се показва, че тези ограничения в действителност ще доведат до всеобща замяна на касовите апарати. Споменава се само, че по данни на Национална агенция за приходите в към 20 300 обекта се употребява програмен продукт за ръководство на продажбите или така наречен фискални принтери. " Следва да се има поради, че броят на обектите е сигурно по-голям, защото множеството утвърдени видове електронни касови апарати с фискална памет разрешават работа и в режим " фискален принтер ". Към момента обаче не може да се даде оценка за разноските, само че те ще са основни ", показват вносителите от Министерството на финансите.

На процедура би трябвало да се подменят всички над 400 000 касови апарати и фискални принтери в страната, посочи пред депутатите от бюджетната комисия Александър Георгиев, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. Като се има поради, че най-евтините костват сред 250 - 300 лева, излиза, че инвестицията е над 120 млн. лева, счете Георгиев.

Сериозните разноски, които би трябвало да направи бизнесът до края на годината, стъписаха депутатите от комисията. " Финансовият министър знае ли за тези планове? Има ли цялостна оценка на въздействието? ", изумена попита Менда Стоянова. " Всички желаеме да се борим против сивата стопанска система, само че сходни ограничения са шокиращи и не е допустимо да се извършат в границите на няколко месеца ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Йордан Апостолов от " Обединени патриоти " се възмути, че единствено преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, с цел да си получат дотацията. " Сега още веднъж ли ще желаете от тях да купуват касови апарати ", попита той.

" Финансовият министър би трябвало да промени периодите в тази разпоредба ", разяснява по-късно пред публицисти Менда Стоянова.

Предложените промени в Закона за Данък добавена стойност провокираха спор и поради предлаганите наказания за манипулиране на софтуера и на фискалните устройства. Предвидените санкции би трябвало да бъдат диференцирани съгласно оборотите на комерсиалните обекти, а не да са идентични за всички, настояха депутатите и върнаха законопроекта за преправка до идващото съвещание на комисията.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР