Само за месец няколко алтернативни източника на газ за Европа

...
Само за месец няколко алтернативни източника на газ за Европа
Коментари Харесай

Аварии, ремонти, ограничения - какво подклажда енергийната криза в Европа

Само за месец няколко различни източника на газ за Европа се оказаха недостъпни Зад доста от събития прозират директни съветски ползи Това покачва цените на газа и на тока и изправя Европейски Съюз пред сериозен риск за зимния интервал
На пръв взор без съответна причина в последната седмица цените на природния газ са на най-високите си равнища от началото на войната - твърдо над 120 евро/МВтч при под 80 евро в края на май. А това води и до голям скок на цените на тока (пак връх от началото на войната), които приближиха 400 евро/мВтч. Последното визира директно и България, където борсовата електрическа енергия още веднъж мина границата от 500 лева/мВтч.

Едно от обясненията за тези събития са дейностите на " Газпром " - компанията ненадейно стартира да редуцира доставките към Германия, Италия, Франция и Словакия, макар че тези страни бяха приели изискванията на Москва да заплащат в съветска валута. Русия призна за проблеми с работата на " Северен поток 1 " поради турбини за компресорните станции, които са на ремонт в Канада и попадат под глобите, само че побърза да каже, че " Северен поток 2 " е цялостен с газ и може да проработи незабавно, което от своя страна няма по какъв начин да стане.
Реклама
Намерението на " Газпром " е посредством намаляването на доставките да се опита да разколебае Европейски Съюз в желанието му да се откаже в средносрочен проект от съветския газ. В кратковременен проект цените се повишават поради лимитираното предложение и това ще сътвори проблеми на страните от Европейски Съюз със запълване на хранилищата, а това вещае доста сложна зима. С тази си газова политика обаче Москва унищожава репутацията си на сигурен снабдител, което е най-важното в газовия бизнес. Поведението на Кремъл може да накара Европейски Съюз да бъде още по-настоятелен в желанието си да приключи зависимостта си от съветския газ.

Но има още редица събития, които не са директно свързани с " Газпром ", единствено че по един или различен метод пречат да се намерят други възможности на съветския газ и в допълнение основават напрежение на енергийните пазари. Поради това се пораждат подозрения, че Русия може да стои зад част от тях.

Става дума за съществени политически разтърсвания в Северна Африка, които блокират износа на газ към Европа, повреда на интерконектора сред Англия и Белгия, ремонт на " Турски поток ", блокиране на енергийните запаси от Казахстан, странни повреди в нуклеарните централи на Франция, пожар в най-големия LNG терминал на Съединени американски щати и така нататък По тази линия може да се свържат и проблемите в ПАВЕЦ " Чаира ", които извадиха най-голямата сходна централа в района от строя, както и изненадващото включване на спешните отбрани в АЕЦ " Козлодуй " на 22 юни.

Без значение дали всички тези събития са свързани между тях, факт е, че те се случват едновременно и дружно вкарват Европа към още по-голяма енергийна рецесия, високи цени на енергийните запаси и обострят зависимостта към Кремъл.
Реклама Газовото кранче
Преди два месеца държавното управление на България беше необятно подложено на критика, че отхвърля да заплаща в рубли за съветски природен газ и по този метод отрязва всевъзможни бъдещи търговски взаимоотношения с " Газпром ". Имаше и обвинявания, че вероятните други възможности като втечнения газ са непредвидим и по-скъпи от съветското гориво поради построените тръбопроводи и търговски взаимоотношения с " Газпром " през годините.

Времето обаче сподели друго. Страните, които се подчиниха на указа на Владимир Путин и започнаха да заплащат в рубли, също се оказаха оказаха със спрени доставки .

Само през последната седмица Русия врътна кранчето на Италия, Германия, Франция и Словакия, а в допълнение беше обявено, че " Турски поток " през България ще излезе в планов ремонт, с което доставките към цяла Югоизточна Европа ще спрат.

Проблемът с газовите доставки е, че Европа дълго време задълбочаваше връзките си с Русия като главен търговски сътрудник, а тя се оказва безусловно непредвидима. Това засегна даже и Италия и Германия, които са най-големите потребители на съветски природен газ и се съгласиха да заплащат в съветска валута , с цел да защитят енергийната си сигурност. Докато за Италия не беше оповестено нищо съответно, за немските доставки беше обяснено, че ще бъдат редуцирани за неустановен интервал от време поради механически проблем с компресорите. От " Газпром " упрекнаха европейските наказания и Siemens за това.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Свят 1 Градове 2 Свят 3 Свят 1 Свободно време 2 Транспорт 3 Градове Реклама
Впоследствие обаче бяха наранени и други страни - Словакия и Франция, които макар че са дребни пазари, разчитат на синьото гориво за произвеждане на електрическа енергия.

Големият губещ от тази политика е Европейският съюз. От една страна, в този момент общността заплаща доста по-скъпо на Русия и даже при понижените количества парите, които получава " Газпром ", не са по-малко. От друга - има риск за задачите за нагнетяване на газовите складове до над 90% преди началото на идващия зимен сезон. Към момента те са цялостни приблизително на 54%, а страни като България са единствено на 32%. Въпреки че още е рано да се вършат умозаключение, тези събития загатват каква ще е политиката на Русия отсега нататък. И вършат Европа още по-безсилна, в случай че не форсира различните планове.

На този декор идва и ремонтът ", който ще спре доставките за Югоизточна Европа най-малко за една седмица (21-28 юни). Предвид, че сега България към момента употребява тръбопровода посредством суапови покупко-продажби с Гърция (ние даваме в подмяна полутечен и азерски газ), това значи, че " Булгартрансгаз " няма да може да нагнетява хранилището в " Чирен ". В последна сметка, ще се спре попълването на хранилищата в целия район.

В композиция с понижените доставки по " Северен поток 1 " към Германия, " Газпром " ще остави за Европа съвсем безусловно без тръбен газ. В отговор на това от Кремъл обявиха, че са подготвени да пуснат газ по проблематичния " Северен поток 2 ", което на процедура няма по какъв начин да се получи.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Един от главните легенди на българския газов пазар е, че съветското гориво е по-евтино. Според контракта на Булгаргаз с " Газпром " цената на съветския газ се дефинира на 70% от цената на европейския TTF показател, който в последната седмица набъбна с 50-70%. Към 21 юни цената му се котира на 126 евро за мвТч (247лв). Същевременно английските и американските газови хъбове са в пъти по-евтини сега. Газ и политика
Интересен е таймингът на друго събитие, което затваря опциите за доставки на газ до Европа. Алжир, страна с големи залежи, на която Брюксел имаше проекти да разчита отсега нататък, е пред дипломатически срив с Испания поради противоречивия статут на територията Западна Сахара.

От Алжир потеглят тръбопроводите към Испания, като страната е вторият максимален снабдител на синьо гориво в европейската страна. Алжирският президент Абделмаджид Тебун съобщи, че диспутът има капацитет да скапе напълно комерсиалните взаимоотношения с Мадрид, а оттова и газовите доставки. Опасенията са, че политически скандал с Испания може да докара до проблем и в газовите доставки от Алжир към Италия, които неотдавна бяха увеличени.

Същевременно Алжир поддържа положителни взаимоотношения с Русия - външният министър Сергей Лавров неотдавна посети африканската страна, а от Кремъл поддържат Тебун в политиката му за Западна Сахара, до момента в който Съединени американски щати поддържа Мароко в спора.

Активната политика на Русия в Северна Африка отваря въпроса дали посредством разнообразни разногласия районът не се употребява като фронт против Европа. През предишния ноември напълно поради политическо напрежение сред Мароко и Алжир беше спрян Трансмагребският газопровод, който е един от двата тръбопроводи на алжирския Sonatrach, водещи до Испания и чийто годишен потенциал е 12 милиарда куб. м. По този метод Европа изгуби напълно това количество малко преди експлоадирането на войната в Украйна.
Редица странни повреди
Извън директните политически решения се случват и други събития, които оказват резултат върху газовия и електроенергийния пазар. На един от огромните терминали за полутечен газ (LNG) в Тексас да вземем за пример преди седмици, който ще промени хода на доставките за неустановен интервал. Според експерти се чака 20% от износа на Съединени американски щати да пострада поради случая (терминалът изнася ⅕ от втечнения газ на страната). Като в това време Европа разчита на тези количества поради понижените съветски доставки.

На 10 юни се повреди и един от главните интерконектори сред Англия и Белгия, което доста затрудни износа на газ от пренисаитения английски пазар (натам са ориентирани най-големите норвежки газопроводи) - потокът понижа от 65 млн м3 до 20 млн м3 дневно. Аварията беше отстранена и в идващите дни доставките се възстановиха, само че по този начин и не беше обявено каква е била повредата и за какво синьото гориво е било насила да остане във Англия.

Допълнително напрежение провокираха и повредите в редица от нуклеарните реактори на Франция, които освен създават 70% от тока на страната, само че и балансират цяла Западна Европа. Точно сега обаче страната записва най-високите цени на тока в Европа - 383 евро на мвТч за 22 юни, което се отразява на целия регио и даже на България.

Друг забавен епизод от международния пазар на енергийни запаси се разигра на 18 юни, когато от държавната казахстанска медия оповестиха, че петролните доставки до съветското пристанище Новоросийск се спрени поради открити парчета от торпеда и мини от Втората международна война. Това значи, че доставки по Каспийския водопровод, с потенциал 67 млн. тона нефт на година, няма да може да работи най-малко за няколко седмици, с цел да може да се изчистят странните зародили обекти.

От Кремъл беше препоръчано да се промени трасето на петрола и да бъдат употребявани тръбите на " Транснефт ". Интересното е, че това събитие е предшествано от на Казахстан Касим Токайев за самопризнание на новосъздалите се самостоятелни републики Донецк и Луганск, каквото е било желанието на Кремъл.

В отговор на съветския блокаж на казахския петролен експорт, държавното управление на Токайев блокира 1700 вагона с съветски въглища, които минават през територията на страната и по този метод усилиха напрежението сред двете страни.
Българската диря
Погледнато в този мащаб, наподобява, че повредите, които засягат европейския енергиен и газов пазар не са подминали и България.

Тази седмица 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " изненадващо спря работа за " непланов престой ". Конкретно пояснение за повредата нямаше, само че това извади 1000-мегаватовата мощ от енергийната система на страната тъкмо в миг когато поради жегите потреблението в района е доста високо и цените на електрическата енергия са сериозно високи.

Най-голямата енергийна батерия в страната - ПАВЕЦ " Чаира ", която може да размени единия от блоковете на АЕЦ, пък претърпя две повреди и сега всичките й елементи са отвън строя. В края на март имаше в една от турбините, която преди малко беше рехабилитирана, а други два бяха извадени от строя поради механически аргументи. Последният елемент пък не се пуска в употреба поради терзанията от качеството на ремонта.

Макар да нямат директна връзка с Русия тези събития работят в неин интерес. ПАВЕЦ " Чаира " разполага с 864 мегавата генериращи мощности и 772 мегавата помпени, като би могла да балансира системата и цените на тока.

По същия метод и всички останали повреди, политически решения, поправки и така нататък работят за съветските ползи, като оставят Европа без излаз и затрудняват подготовката за зимния интервал. Ако хранилищата не са задоволително цялостни, значително ще зависи от Путин дали милиони европейци ще стоят на студено и даже на мрачно.
Свързани публикации Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 Природният газ в Европа нарастна до най-високото си равнище от месец насам: 100 евро/мВтч 14 юни 2022, 18:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР