Само за 24 часа ние с колегите от Министерството на

...
Само за 24 часа ние с колегите от Министерството на
Коментари Харесай

Сарафов: Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Само за 24 часа ние с сътрудниците от Министерството на вътрешните работи свършихме голям размер работа. Извършени са десетки разпити на очевидци, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи. Това съобщи Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа в постройката на институцията на конференция във връзка случая с мигранти край с. Локорско, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той разясни, че резултатите от някои от експертизите към този момент са подготвени.

Успяхме в границите на тези 24 часа освен да правим многочислени следствени дейности, само че и да установим цялата незаконна активност на тази група, уточни още Сарафов.

Той акцентира, че са работили освен по породената гибел на мигрантите

на пътя, само че и по откриване и документиране на цялостната незаконна активност на тази проведена незаконна група, която прави каналджийство на мигранти. 

Установена беше за тези 24 часа цялостната фактическа конюнктура ,

сподели Сарафов и изясни, че става въпрос за проведена незаконна група, която прави калайджийство, като приема мигрантите от границата с Турция и благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигрантите от турската граница до околност към сръбската. Точните местоположения от кое място да вземат мигрантите и до каква степен да ги закарат се получава по приложението „ Телеграм “, в което се изпраща точна локация от ръководителя на групата, добави Сарафов. Той уточни, че крайната дестинация на мигрантите е Западна Европа, главно Англия, Германия и Франция.

Сарафов сподели, че за прекосяването се заплащат суми сред пет до седем хиляди евро, които се заплащат по метода „ хавала “ .

Българските каналджии не взимат цялата тази сума, а една част от нея, посочи той и уточни, че водачите са получавали по 100 евро на превозен мигрант, ръководителят на групата е взимал – сред 500 и 1000 евро на превозен човек. По думите му групата се състои от шест индивида.

Сарафов изясни, че изготвят сами тайниците и добави, че тайниците са добре готови, оборудвани в това число с фолио, което да не разреши на рентген да засече топлината на телата вътре. 

Той заяви още, че към 7:00, 7:30 ч. през вчерашния ден сутринта двамата водачи, които са обвинени към сегашния миг, са отишли с " камиона-ковчег " в околност ,

получена като точна локация по „ Телеграм “. Оттам са качили 52 индивида, всички от мъжки пол, на забележима възраст сред 13, 14 до 30-35 години, изясни той. Сарафов сподели, че не се знае самоличността на нито един от мигрантите, тъй като нямат документи в себе си.

Качили са ги в тайниците и са тръгнали да ги транспортират до локация, която би трябвало да е близо до сръбската граница, уточни Сарафов

По думите му в един миг, пътувайки по автомагистрала „ Тракия “, малко след " Траянови врата ", се е чуло от каросерията на камиона мощен звук, двамата водачи обаче са траяли придвижването на камиона. В местността към с. Локорско чукането се е усилило неимоверно , водачите са разбрали, че има проблем, отбили са камиона, вкарали са го в калта, и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви. По думите му са изоставили камиона и потърпевшите и са хукнали да бягат. 

Пострадалите са умирали дълготрайно време, постепенно и трудно, в продължение на десетки минути, сред 30 и 60 минути е умирал всеки от тях, сподели още Сарафов. 

Избрахме този необятен формат сред разнообразни институции – тук сме представители на Следствието, на Прокуратурата, на Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, с цел да покажем какъв брой единни сме и че имаме твърдата решителност да работим дружно в полза на жителите и обществото да пресечем тези събития и тази активност, разяснява Сарафов.

Според него може би повода за гибелта на тези хора е, че евентуално от чисто човешка лакомия са качени прекалено много мигранти .

В предходни случаи са качвани 25, 30 до 35 мигранти, добави Сарафов. В хода на следствието са открили, че тази група не работи от скоро.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР