Само за 18 месеца в България се проведоха четири вота

...
Само за 18 месеца в България се проведоха четири вота
Коментари Харесай

Четири вота за година и половина! Как се нареди поличитеската стълбица?

Само за 18 месеца в България се организираха четири вота за избор на Народно заседание. В рамките единствено на година и половина се явиха нови планове, въодушевени от служебните държавни управления, които заместваха провалилите се постоянни или не излъчените. 
Прочетете още
За първи път имаме сходна ясна картина за това по какъв начин се трансформира поддръжката за всяка партия през няколко месеца, и то не въз основата на социологически изследвания и прогнози - а в действителна среда, извършени посредством изборните права на жителите. 

От данните се виждат няколко ясни трендове за това по какъв начин партиите се подредиха на политическата стълбица и за тъй наречените твърди ядра на поддръжка. 

На първо място би трябвало да се означи феноменът " Възраждане ", който взе участие и в четирите вота, само че усилва почти четири пъти поддръжката си от 4 април 2021 до 2 октомври 2022 година. Най-драстичен двоен растеж партията на Костадин Костадинов бележи сред последните два вота, ситуирани през година, достигайки заветното четвърто място на актуалните избори с поддръжка от 10,17%. 

Общата картина демонстрира, че най-силно и поредно ядро на гласуващи има ГЕРБ. Разликата сред другите вотове е в границите на 3,4%, като след низходяща наклонност през последните три вота, на четвъртия партията гони резултатът си от изборите на 4 април и бележи резултат от 25,37%. 

Най-големи отрицателни несъответствия пък има в Има Такъв Народ, които даже не минават 4% преграда на актуалните избори. Политическият план на Слави Трифонов стартира безапелационно още на първите избори от основаването си и съумя да завоюва поддръжка от 17,66% от гласувалите. От първа политическа мощ на 11 юли, когато събраха 24,08%, партията на Дългия се срина до под 10% на последните избори предходната година, а през днешния ден не събира нужните гласове, с цел да вкара депутати. 

Продължаваме промяната, които са взели участие едвам на два вота, завоюваха първия, само че през днешния ден са втори с отлив от към 5% и днес подкрепата им доближава 20,21% от гласувалите. 

Движение за права и свободи са втората партия след Възраждане, които не просто усилват поддръжката на всеки избор, само че и се изтласкаха на трета позиция в политическата стълбица с резултат от 13,66%. 

Партията на Корнелия Нинова се оказа вторият максимален губещ на актуалните избори след Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия демонстрират непрекъсната низходяща наклонност. Вотът им е мощно фрагментират, съумяват да вземат едвам 9,32% от гласовете, което съставлява изтриване на над 5,7% от поддръжката им от изборите преди година и половина. 

Демократична България се въздиха след спад на идните избори. Нейните резултати демонстрират, че гласоподавателите на Демократична България са дали своят вот за други обединения на предходните избори, само че се връщат още веднъж при Христо Иванов. Основно това е миграция на гласоподаватели от Демократична България към Политическа партия и назад към Демократична България. 

Български напредък - партията на служебния министър председател Стефан Янев, влиза за първи път в изборна борба и влиза, въпреки и малко над 4% преграда. Гласовете ѝ се преливат най-много от социалистите. 

Ето по какъв начин наподобява класацията по процентна поддръжка:





Политическата стълбица тук демонстрира изменението в проценти, а не в чистите гласове. Избирателната интензивност в страната пада, което значи, че се завишават процентите на партиите. От друга страна популацията понижава и точна прогноза за интензивността ще има едвам след формалното съобщаване на данните на Национален статистически институт от преброяването. 

Ето по какъв начин наподобява класацията и нето по гласове: 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР