Само трима от общо 23-та „стресирани” директори от проверките и

...
Само трима от общо 23-та „стресирани” директори от проверките и
Коментари Харесай

Започна ли чистене на авгиевите обори в ДФЗ?

Само трима от общо 23-та „ стресирани” шефове от инспекциите и арестите в Държавен фонд „ Земеделие” били на работа сега, призна "шокираният " нов изпълнителен шеф на фонда Васил Грудев в ефира на Нова тв през днешния ден. От какво са стреснати и упашени, в случай че си правят читаво работата тези служители, се питат всички останали жители с чиста и спокойна съвест.

Скандалите в тази конструкция, в която са заети близо 2000 чиновници, не са спирали от основаването й през 1998 година посредством Закона за подкрепяне на земеделските производители, до през днешния ден. Това е повече от съмнително и в действителност е извънредно време да се направи нещо за прочистването на тези авгиеви обори. През годините гърмяха скандал след скандал за шуробаджанашки назначения там, за злоупотреби, за нагласени търгове, поръчки и планове и какво ли още не.

Съвсем неотдавна лъсна далаверата с кодово название „ Къщи за тъщи” и още не почистено това леке, хоп, се появи ново – арест на държавни чиновници по съмнение, че са помагали на алкохолния необут Миню Стайков, който от месеци е зад решетките. Един от обвинените да вземем за пример, живеел много нашироко, возел се в бронирана лимузина и се радвал на обичай и разкош, надали обезпечени със заплатата му на държавен чиновник.

Самият новоназначен началник на ДФЗ признава, че структурата им получава най-големия бюджет на европейски пари в България. "Не единствено е най-големият - към 3 милиарда лв., само че той и кумулативно, съпоставен с всички други европейски фондове, съставлява към 45% от целия бюджет ". Това допуска обострянето на апетитите на чиновниците там, но нали въпреки всичко би трябвало да има непоколебим и непрекъснат контрол върху тези средства, идващи от джобовете на българските и останалите данъкоплатци от Европейски Съюз.

Специалисти от сектора са безапелационни, че не е вероятен 100%-ов мониторинг на всичките планове, които са близо 5000, само че е значимо системата да отправна вниманието към следене на рисковите.

Също по този начин е доста фондът най-сетне да се прочисти от недобросъвестни чиновници, които са в очевиден спор на ползи. За някои от тях се знае от години обратно, че се занимават с това, само че до момента са там. Армията от служители в ДФЗ с изключение на да администрара плановете, има претовареност и във връзка с директните заплащания, където средствата са два пъти повече. Публична загадка е, че множеството от тях работят на черно, с цел да печелят повече. Ами, примерно, що не вземете да ги разкарате най-сетне, в случай че желаете да няма следващ „ стрес” в службата ви.

Като начало, в случай че желаете, проверете сигнала на жители - за какво и по какъв начин изпълнителката Снежина Динева на песента “Играчка”, в която се пееше за някаква пачка и така нататък, е назначена за началник на „ Напоителни системи”? На мен това ми звучи съвсем толкоз неуместно, колкото, че приключила земеделска стопанска система жена, може да бъде назначена в Съвет за електронни медии. На вас не знам, но не е естествена тази работа, ей!

Дългогодишни експерти в земеделието считат и че е извънредно време да се постави ред в консултантските услуги. Много от правещите това, в действителност са заети с чисто лобиране. Затова страната би трябвало да ревизира консултантските компании и на пазара да останат тези, които работят правилно, а не всеки да търси и употребява контактите си в порочни схеми.

Всеизвестна истина е, че земеделието е структуроопределящ бранш, а аграрният бизнес е основополагащ – от тях зависи изхранването на човечеството, освен у нас. Знайно е още, че никой не е по-голям от хляба си и в случай че на стоматолог да вземем за пример ти се постанова да отидеш единствено един път или два пъти годишно, то храната е нужна на индивида всеки ден. Затова без високомерно отношение, което издава единствено незнание, е значимо тези авгиеви обори да бъдат разчистени с преимущество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР