Само три дни след Конгреса стана ясен и футболист №1

...
Само три дни след Конгреса стана ясен и футболист №1
Коментари Харесай

Десподов и приказката за едноокия цар

Само три дни след Конгреса стана явен и футболист №1 на България за 2023 година. Статуетката предстоящо отиде в Кирил Десподов. За разлика от делегатите на Общото заседание в х. " Маринела " предходната седмица, публицистите действително нямаха различен избор.


Със мощното си показване той заслужи капитанската лента на Лудогорец, а приносът му през миналия сезон от 19 гола и 22 асистенции бе в основата на извоюваната Купа на България и мъчно извоюваната 12-та поредна шампионска купа на България. През септември той беше продаден на гръцкия гранд ПАОК против 3,5 млн. евро. и бързо се трансформира в жокер за новия си отбор, който все още изостава на две точки от водача АЕК и по едно и също време с това ще играе на четвъртфиналите в Лигата на конференциите.

Нито един различен футболист не може да се похвали с сходно достижение през миналата година и изборът на Десподов наподобява безалтернативен. Лошото е, че светлина в тунела на българския футбол не се вижда, а това ще докара единствено до едно - едноокият ще продължи да цари в царството на слепите. И виновността никога не е в самия състезател, а в неналичието на конкуренция. Тя от своя страна може да извади човек от рамките на действителността. Вчера Десподов задмина легендата на Локомотив Пд и България - Христо Бонев, както и някогашният капитан на националния отбор Ивелин Попов по награди за футболист №1. Бившият състезател на ЦСКА и Лудогорец има четири. Само за информация най-успешният български футболист за всички времена Христо Стоичков има пет, а рекордьор е Димитър Бербатов със седем.

Дано Десподов си дава сметка какъв брой доста се е обезценила тази премия, да остане крепко стъпил на земята и да бъде същински водач на националния тим. Защото наред с всичките му триумф на клубно равнище за 2023-а е редно да споменем, че за цялата календарна година България, чийто капитан е крилото, не записа нито една победа. Загубихме от тимове като Иран, Албания и Литва, достигнахме историческо дъно, като завършихме на последно място в квалификационната група за Евро 2024. Мачовете на тима събираха по една шепа хора, а в диалозите между тях публицистите напълно съществено се чудиха дали не е по-добре бъде анулирана премията за Футболист на година в символ на митинг.

Десподов несъмнено знае, че имена като Димитър Якимов, Петър Жеков, Божидар Искренов и Наско Сираков в никакъв случай не са печелили оценката, само че пък с наградата са се кичили Николай Михайлов и два пъти Димитър Илиев. Сравнения няма да вършим, от почитание, само че той самичък би трябвало да си избере по какъв начин желае да бъде запомнен. /БГНЕС

-----------------------------------------------

Костадин Джорджев, редактор в Спортния отдел на БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР