Само споменаването на израза кралски питон буди страх и дори

...
Само споменаването на израза кралски питон буди страх и дори
Коментари Харесай

Кралски Питон - какво трябва да знаем за змията

Само споменаването на израза кралски питон буди боязън и даже религиозен смут у множеството хора, тъй като малко на брой знаят, че това е умерено влечуго, което води най-много отбранителна тактика по отношение на хората. Щом забележи заплаха, тази змия незабавно се трансформира в стегнат пръстен. Благодарение на тази тактичност тя заобикаля гибелта. Поради това я назовават кълбест питон. Ето останалото забавно за кралския питон.

Местообитание на кралския питон

Топчестите питони имат латинско наименование Python regius или още кралски питони. Те се срещат в пасищата и откритите гори на Западна и Централна Африка. Местен тип са в суданската провинция на запад от река Нил, в Южен Судан и от Сенегал до Сиера Леоне, както и в Кот д’ Ивоар и някои елементи на Централна Африка.

Кралските питони прекарват по-голямата част от времето си по или подземен в дупки. Най-активни са на разсъмване и на здрачаване. Обитават тревните площи и саваните, както и открити гори, срещат се в региони без земеделие.

Поведение на кралския питон

Топчестите питони се движат неотклонно, като двустранни симетрични контракции ги движат напред, до момента в който те се притискат към повърхността. Когато се стегнат на топка, главата им остава вътре в кълбото.

Как наподобява кралският питон

При раждането си кралските питони са дълги от 25 до 43 сантиметра, а порастват от 1 до 1, 5 метра като възрастни. Има и питони от типа по 180 сантиметра.

Главата на влечугото е относително огромна за тънката шия и се смята за тежка. Окраската на кралския питон е характерна.

Типичният представител на типа има огромни кафяви петна с по-светли такива, разпръснати сред тъмните.

Може да имат жълти линии от ноздрите през очите.

Коремът им е бял или слонова кост.

Съществува сексуален диморфизъм, женските са по-едри от мъжките, при новородените обаче тази разлика отсъства, присъща е единствено за възрастните.

Възрастните женски също имат по-дълги челюсти от мъжките. Затова те имат по-добри ловни качества.

 Кралски питон Снимка: sipa/pixabay.com

Размножаване при кралските питони

Периодът на бременност при кралския питон е 44 до 54 дни. Новоизлюпените дребни са от 25 до 43 сантиметра. Повечето топчести питони снасят яйца през втората половина на сухия сезон, от средата на февруари до началото на април. После яйцата се излюпват от средата на април доникъде на юни. Около 3 седмици след овулацията женският кълбест питон смъква кожата си. Яйцата се снасят към 4 седмици по късно.

След като яйцата са снесени, женският кралски питон се увива към съединителя, до момента в който се излюпят дребните. Новопоявилите се дребни стават независими незабавно, само че остават наоколо до гнездото месеци по-късно.

Системата на чифтосване при кралските питони е безразборна, с дълъг репродуктивен живот са, който трае към 27 до 30 години.

Размножителният сезон е от средата на септември доникъде на ноември, което подхожда на по-малкия дъждовен сезон.

Едно гнездо на змиите се състои от 1 до 11 яйца. Те нормално се придържат едно към друго. Няколко дни преди излюпването губят тази дарба. След като яйцата към този момент не са прикрепени и са подготвени да се излюпят, дребните питони разрязват черупката с яйчения си зъб и си проправят път на открито.

В момента на излюпване тежестта им е от 63 до 103 грама, като приблизително са по 86 грама.

Женските доближават зрялост за репродукция от 27 до 31 месеца, а мъжките от 16 до 18 месеца. Както мъжките, по този начин и женските имат огромни клоакални шпори.

Продължителност на живота на кралските питони

Средната дълготрайност на живота на кралските питони в плен е към 20 години. Максимум стигат до 28 години, а има случаи на 50-годишни кралски питони.

В дивата природа този период е доста по-къс, към 10 години.

Комуникация и метод на разбиране на околната среда от кралски питон

Зрението е значим детайл от способността на кралския питон да открие плячката си. Изследване на метода, по който тези змии се държат на слънчева светлина, е открил, че ултравиолетовите лъчи имат значима роля в улова на храна. Смята се също, че тези питони могат да следват ароматните пътеки на бозайниците, тъй като следите им отразяват ултравиолетовата светлина.

С какво се храни кралският питон

Топчестите питони са месоядни хищници и имат преносима горна и долна челюст. Те употребяват химически и образни знаци, с цел да ловят плячка.

Топчестият питон седи и чака да нападне плячката си от засада. Понеже са змии с тежко тяло, те са по-малко дейни и по тази причина избират единствено положителни места за устройване на засада. Стратегията им е да приберат главата и шията си и да ударят бързо. След удара те гълтам плячката си жива или се обездвижват посредством стесняване. Хранят се извънредно с гризачи и го вършат рядко.

Тъй като са тип, който яде през дълги интервали, те са усвоили способността да контролират стомашно-чревната си функционалност с хранене и недояждане.

Ловът на гризачи трансформира кралския питон във значима частица от системата за контролиране популацията на гризачите, които са вредители в селското стопанство.

Африканските великански плъхове, черните плъхове, плъховете с червени носове, рунтавите плъхове и тревните мишки са обичаните храни на кралския питон.

Врагове на кралските питони

 Кобрата е зложелател на питона

Топчестите питони се пробват да избегнат разкриване от враговете си и търсят прикритие. Защитите им включват камуфлаж, опити за бягство, блъфиране и хапане.

Най-известни са обаче със способността си да се свият на топка, криейки главата си в средата.

Малко са хищниците, които ги атакуват, само че е известно, че черната кобра лови дребни и междинни от тях. Някои месоядни бозайници и хищни птици също ловят по-малките екземпляри измежду тях.

Роля на кралския питон в екосистемата

Този питон се среща в Западна до Централна Африка, в тревни площи и наоколо до вода, където може да се разхлади.

Въпреки че множеството си време прекарват на земята, тези змии могат и да се катерят. Предимно нощем и през влажния сезон са дейни. Много постоянно горските пожари ги засягат, фермерите също постоянно убиват доста от тях.

В стопански проект те са значим регулатор за гризачите, само че популацията им е застрашена заради изнасянето им на открито за магазини за домашни любимци.

Все отново този вид змии имат висока популация и по тази причина макар контрабандата не се считат за заплашен тип. Промяната към механизирано земеделие и потребление на агротехника обаче е по-сериозна заплаха, която ги заплашва.

Отглеждане на кралски питон като домакински любим

Поради кроткия си манталитет, тези питони са желани за развъждане змии. Те елементарно и бързо се приспособяват към живота в къща и се усещат добре, стига да са изпълнени изискванията за домашно развъждане - необятен и необятен терариум, подобаваща температура и осветяване с ултравиолетова лампа и питателна диета. Нужен е и резервоар с вода, в който змията се побира цялата, като течността се сменя ежедневно. Тази змия не пие застояла вода.

Всеки фен на тези змии би трябвало да бъде добре информиран за потребностите на кралския питон, с цел да следи влажността и температурата, да бъде наясно, че тези влечуги избират умерени или горещи райони и тази потребност би трябвало да се задоволи по натурален или неестествен метод.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР