Само шест държави изразяват солидарност с Русия в деня на

...
Само шест държави изразяват солидарност с Русия в деня на
Коментари Харесай

Русия преброи колко приятели има в света след агресията в Украйна

Само шест страни показват взаимност с Русия в деня на първата годишнина от нейната експанзия в Украйна. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специфичната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, чийто съвносител е България дружно с другите страни от Европейски Съюз, написа.

Документът, който упорства да се потърси отговорност за закононарушенията в Украйна, бе подсилен от 141 страни. Седем гласоподаваха срещу, като до Русия се подредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. 32 делегации се въздържаха, в това число Китай, Индия, Южна Африка и по-малки страни от Африка и Централна Азия.

Не бяха утвърдени поправките, импортирани от Беларус, които включваха апел за договаряния и възбрана на доставките на оръжие за Киев. Минск предложи да се отстранен от документа наредбите, които приписват отговорност за началото на спора на Москва и я приканват неотложно да изтегли войските си от Украйна.

В резолюцията се споделя по-специално, че отговорността за закононарушенията на украинска територия би трябвало да бъде потърсена посредством следствие и " наказателно гонене на национално и интернационално ниво ".

Москва може да се похвали единствено с двама нови другари - Мали и Еритрея, които при гласуването преди една година се бяха въздържали. В Мали засилена интензивност има наемническата частна войска " Вагнер " на Евгений Пригожин. Затова пък Южен Судан мина от лагера на въздържалите се към осъждащите експанзията. 

Резолюцията няма наложителна мощ, само че и Русия не може да ѝ наложи несъгласие, както би постъпила, в случай че се гласуваше в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Документът има политическа стойност, тъй като демонстрира какъв брой огромна е интернационалната изолираност на режима на Путин и удостоверява макар неговото надменност, че светът признава интернационалните правила.

Резолюцията упорства Русия неотложно и абсолютно да се изтегли от всички окупирани украински територии и да почита интернационално приетите граници. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР