Само седмица след като шефът на КЕВР Иван Иванов публично

...
Само седмица след като шефът на КЕВР Иван Иванов публично
Коментари Харесай

КЕВР одобри поскъпване на газа с 36%. Цената вече е 3,5 пъти по-висока от началото на 2021 г.

Само седмица откакто шефът на КЕВР Иван Иванов обществено тържествено даде обещание, че ток и парно няма да нарастват до края на годината у нас, енергийният регулатор утвърди през днешния ден нова, доста по-висока от първичните планове цена за синьото гориво през октомври. Повишението е с цели 36%, с което цената на синьото гориво през този месец ще бъде 94,54 лева на мегаватчас, при 69 лева на мегаватчас през септември.

Увеличение с 36% изиска и „ Булгаргаз “ малко по-рано през днешния ден. По-рано, преди 20 септември от „ Булгаргаз “ бяха дали планирани цени с ръст на цената на газа от 16% за месеца, само че през вчерашния ден изпълнителният шеф на компанията Николай Павлов разгласи, че прогнозата е изгубила стойност, защото в това време на интернационалните пазари цената се е повишила повече. Действително предходната седмица цената на газа на най-голямата европейска борса за газ за първи път мина кота 1000 $ на куб. м. Основната причина са понижените доставки от страна на Газпром към Европа.

Предстои да забележим по какъв начин ще се отрази новата рекордно висока цена на газа на крайните сметки за индустрията и битовите консуматори на фона на обещанието от предходната седмица от страна на ръководителя на КЕВР.

Задържането на цената на парното обаче може да значи, че Топлофикация София да вземем за пример, която е най-големият консуматор на газ у нас, ще продължи да натрупа големи отговорности към „ Булгаргаз “.  Парното към този момент дължи близо 1 милиарда лева за неплатени доставки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР