Само седем са подадените до момента заявления от българи да

...
Само седем са подадените до момента заявления от българи да
Коментари Харесай

Изборите в чужбина: Само 7 заявления за гласуване в Украйна до момента


Само седем са подадените досега заявки от българи да гласоподават в Украйна на идните избори за български парламент. Това обявиха от външно министерство, като прецизираха, че към този момент продължава да не е ясно дали ще има секция за гласоподаване на територията на страната, където се водят военни дейности.

6 дни преди приключването на периода подаване на заявки за вота в чужбина са подадени общо малко над 29 000.

В Украйна обаче за в този момент има подадени едвам 7. За разкриването на секция са нужни 40.

От външното ни министерство обясниха на постоянен брифинг, че делегация ще отпътува на 11 септември. Тя първо би трябвало да обследва постройката на посолството ни в Украйна, която близо 6 месеца е необитавана.

Ще трябват и диалози с локалните управляващи, за това дали може вотът да бъде извършен безвредно и една тогава ще се вземе решение дали ще бъде разкрита секция.

„ Първата група е планувана да тръгне на 11 септември. Това ще бъде част от посолството, в която ще пътува завеждащия консулска работа, който ще бъде и краткотрайно ръководеща. Той ще отвори незабавно посолството и част от експерти, който ще обследват постройката и ще видят в какво положение е, защото 6 месеца действително не е функционирала. Ако всичко е наред, ще бъде направен отчет. В края на септември - най-късно началото на 2 октомври, ще замине останалата група “, съобщи Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

„ След като нашата група замине на 11-ти и се откри и направи проучване на постройката - ще приказваме с управляващите в Украйна. След това в съгласуваност с ЦИК според от опцията да подсигуряваме сигурността на българските жители и на вота ще предвидим следващи дейности за отваряне на секция “, сподели зам.-председател на работната група изборите Калин Анастасов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР