Само през 2019 г. замърсяването на въздуха е допринесло за

...
Само през 2019 г. замърсяването на въздуха е допринесло за
Коментари Харесай

През 2019 г. замърсяването на въздуха е допринесло за 6 млн. преждевременни раждания по света

Само през 2019 година замърсяването на въздуха е асъдействало за съвсем 6 млн. преждевременни раждания и съвсем 3 млн. бебета с тегло под нормата по света.

Все повече доказателства показват, че излагането на PM2,5 – фини прахови частици с диаметър 2,5 μm или по-малко като сажди и пепел – по време на бременността усилва риска бебетата да се родят по-рано или с по-ниско от естественото тегло. Освен това е добре открито, че затрудненията при преждевременното раждане са водещата причина за гибел на децата под 5-годишна възраст по света – те доста усилват риска от голям брой болести. Рискът е изключително висок в средите с невисок приход, където почти половината от бебетата, които се раждат на или преди 32-рата седмица (2 седмици по-рано), умират.

Ето за какво учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско и Вашингтонския университет вземат решение да проучат метода, по който мръсният въздух визира раждаемостта и смъртността при децата през 2019 година С помощта на голямо количество към този момент съществуващи данни те правят мета разбор на няколко основни знака на бременността по света, в това число гестационна възраст на раждане, понижаване на тежестта на новороденото, ниско тегло при раждане и прибързано раждане.

Специалистите виждат, че мръсният въздух оказва голямо влияние в разрастващите се страни. Откритията им демонстрират, че международните случаи на прибързано раждане и раждане с ниско тегло могат да бъдат понижени с съвсем 78 %, в случай че замърсителите на въздуха бъдат понижени в Югоизточна Азия и Субсахарска Африка. По-развитите елементи на света обаче също са наранени. Изследователите пресмятат, че съвсем 12 000 преждевременни раждания през 2019 година в Съединени американски щати могат да бъдат приписани на мръсния въздух на открито.

До 2/3 от негативните резултати върху раждането са свързани с замърсителите на въздуха в затворените пространства, формирани най-много от горенето на въглища, тор и дърва в домовете на хората в разрастващите се страни. Останалата трета се приписва на типичните въздушни замърсители, формирани от процесите на горене от моторни транспортни средства, изгарянето на изкопаеми горива и индустрията.

Изследователите, изготвили новия отчет, вземат участие и в отчета Състояние на международния въздух. През 2020 година този годишен отчет преглежда по какъв метод замърсителите на въздуха засягат бременността и раждането. Заключението е, че през 2019 година мръсният въздух е съдействал за гибелта на 476 000 бебета.

Учените към момента не съумяват изрично за какво замърсителите на въздуха са толкоз тясно свързани с преждевременните раждания. Като цяло знаем, че те могат да вкарат токсични химикали в кръвта и да стресират имунната система, което от своя страна може да отслаби плацентата към зародиша и да докара до прибързано раждане. Други прочувания демонстрират също по този начин, че частици от саждите могат да навлязат в ембрионалната част на плацентата, което да провокира възпаления и даже да реагира с ДНК-то.

Каквато и да е повода, откривателите настояват, че решението е явно: „ Тежестта, породена от замърсяването на въздуха, е голяма, само че с задоволително старания значително тя може да бъде смекчена “, споделя доктор Ракеш Гош, водещ създател на проучването и експерт по публично здраве Институт за световни здравни науки към Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„ Сега, с помощта на тези нови, международни и извънредно старателно генерирани доказателства, замърсяването на въздуха в този момент би трябвало да се смята за главен мотор на детската заболеваемост и смъртност, а освен на хроничните болести при възрастни “, добави Гош.

Изследването е оповестено в PLOS Medicine.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР