Само преди две седмици 61-ият кръг на проучвателните разговори между

...
Само преди две седмици 61-ият кръг на проучвателните разговори между
Коментари Харесай

Разговорите между Гърция и Турция вървят към нова криза

Само преди две седмици 61-ият кръг на проучвателните диалози сред турска и гръцка делегация бе отразен от двореца Долмабахче на турското президентство като триумф след петгодишно спиране.
Действително, наличието на турския президентски представител Ибрахим Калън на диалозите бе сметнато за жест, че турската страна желае да "надгради " значимостта на събитието. Договорката за осъществяване на идващия кръг в Атина в скоро време също бе изтълкувана като знак, че Турция и Гърция може би са решили да употребяват механизма на "проучвателните диалози " по ефикасен метод.
Никой не е мислил, че ще е елементарно. Всъщност от началото бе ясно, че двете страни не виждат по един и същи метод дневния ред на договарянията. Те бяха на толкоз разнообразни отзиви, че човек би си помислил, че не спадат към еднакъв механизъм. За турската страна мотото беше "на масата би трябвало да бъдат сложени всички нерешени въпроси сред двете страни ", до момента в който за гръцката страна ставаше дума единствено за делимитиране на континенталния шелф и изключителната икономическа зона /ИИЗ/ в Егейско и Средиземно море.
Мнозинството коментатори в двете страни не чакат огромен пробив. Но изказването, че ще има 62-ри кръг проучвателни диалози в Атина в скоро време, ускори очакванията, че най-малкото процесът е жив.
Развитията в последните няколко дни обаче ни демонстрираха, че каквото и да е било уговорено в огромната зала на президентския замък Долмабахче край бурните води на Босфора не е задоволително стабилно, с цел да обезпечи гладкото протичане на договарянията отсега нататък.
Изявление на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис по време на последното му пътешестване до Кипър тази седмица сподели какъв брой елементарно нещата може да излязат от релсите. По време на срещата с кипърския президент Никос Анастасиадис Мицотакис сподели: "Единствената допустима рамка за решение на кипърския проблем е рамката на Организация на обединените нации за двузонална, двуобщностна федерация ", добавяйки, че "необходимо изискване за обединяването на острова е цялостното и бързо евакуиране на /турските/ войски ". Това беше задоволително, с цел да провокира ядосан изблик от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
"Казах, че може да се видя с Мицотакис, само че в този момент виждам, че Мицотакис прибягва до провокации. Съгласихме се да стартираме консултативни срещи; остарялото им име беше проучвателни диалози. Вторият кръг следва да стартира в Атина. Но Мицотакис употребява провокативен език. След тези провокации, по какъв начин да се срещна с теб? Първо, научи се да не прекрачваш границата. Ако в действителност искаш мир, не ме провокирай! Ти риташ преговорната маса, бягаш от нея. Ние не го вършим. Ние сме на масата и в случай че ти продължаваш по същия метод, тогава не можем да седим на една и съща маса с теб ", сподели Ердоган на съвещание на своята парламентарна група във вторник.
"Няма друго решение за Кипър с изключение на две обособени страни, без значение приемате ли го или не ", добави той.
Няколко часа по-късно пристигна отговор и от гръцкия министър председател по време на телевизионно изявление. "Виждали сме сходни прояви от Анкара и преди ", съобщи той. "Но оставаме твърди в позицията си ".
По думите му страната, която не е в правото си, нормално основава напрежение и изискванията не са узрели за среща с турския президент. Също по този начин той уточни, че когато е имало моменти на извънредно напрежение сред двете страни, както предишния август, Анкара е била "достатъчно зряла, с цел да направи крачка обратно ".
Той изрази мнение, че Турция в този момент е изолирана поради своята политика и заради това се е върнала на масата за договаряния. Гръцкият министър председател настоя, че остава оптимист, "предпочитайки да вижда чашата на половина цялостна ", и подсети, че Гърция е поканила Турция в Атина да продължат проучвателните диалози.
"Нека оставим неприятната 2020 година зад тила си и да забележим по какъв начин можем да влагаме върху по-конструктивен дневен ред през 2021 година ", сподели той.
Какво ни приказва всичко това? Има дълъг лист с нерешени проблеми сред Турция и Гърция, въпреки че те не могат да реализират единодушие даже за това какъв брой са на брой тези проблеми. Когато и да бъде направено изказване, с което ответната страна не е съгласна, или едната, или и двете страни заплашват да изоставен преговорната маса. Изглежда ни следва бурно пътешестване.
А дали е по този начин? Може би не. Нека изчакаме, с цел да забележим дали фактически Анкара ще напусне масата за договаряния. Да проследим събитията в Кипър и телефонната дипломация с новия екип на Байдън през идващите няколко дни. Нека следим и районната дипломация на Атина с арабските страни и Израел и да се оглеждаме за възможни стъпки от страна на Европейски Съюз или НАТО. Тъй като нито Турция, нито Гърция работят във вакуум, ориста на техните договаряния ще зависи от доста повече фактори, а освен от настроението на всяка от двете страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР