Само преди две години, по време на първия локдаун, цените

...
Само преди две години, по време на първия локдаун, цените
Коментари Харесай

Евтин и зелен ток означава PPA

Само преди две години, по време на първия локдаун, цените на електрическата енергия на свободния пазар в Европа бяха в диапазона 5 - 40 лева на мВтч. Тези рекордно ниски стойности, немислими към днешна дата, се задържаха единствено за няколко месеца и когато стопанската система стартира още веднъж да работи на високи обороти, се получи противоположният резултат - цените станаха рекордно високи. От средата на 2021 година заради сериозния йо-йо резултат тази тематика се трансформира и в една от най-обсъжданите в обществото и медиите, а политиците в България и други страни даже изказваха хрумвания, че единственото решение за справяне със стойности от над 600 - 700 лева на мВтч на свободния пазар е замразяването на пазара посредством мораториум или посредством отпущането на обезщетения към крайните консуматори.

Мораториумът свърши, а политиката за обезщетенията е неразбираема във времето, като към този момент от ден на ден предприятия, дребни, междинни и огромни бизнеси търсят допустимо най-хубавото решение за доставка на електрическа енергия в новата среда. Избухналата война в Украйна в допълнение оказва напън върху желанието на европейските страни за превключване към възобновими мощности, защото едно от горивата, до неотдавна считани за крайъгълен камък в зеления преход - природният газ, беше употребявано като политически инструмент и неговите доставки бяха спрени към България, Полша, Нидерландия и Дания.

Тенденцията в търговията с сила обаче ясно демонстрира, че по-евтината цена е допустима, от една страна, когато. Затова и огромни компании като А1 се насочиха към частни дълготрайни контракти за покупко-продажба на електрическа енергия на закрепена цена за 10 години. А разликата сред дълготрайните прогнози за цените на електрическата енергия (фючърсите) и настоящите цени на спот пазара води до сериозен интерес към този вид контракти (PPA). Търсенето обаче е по-голямо от склонността на нови ВЕИ мощности да влизат в такива договорни връзки точно поради разразилата се рецесия в енергетиката и обвързваните с нея екстремални ценови стойности.

Не е социална загадка, че Европейският съюз се пробва да вкарва от ден на ден регулаторни рамки, с цел да може да се подтиква зелената електрическа енергия, създадена от слънчеви, вятърни, хидро-, геотермални и други съоръжения. Една от най-популярните политики е Fit for 55 ( " Готови за 55 " ), която има за цел да усъвършенства задачите на Зелената договорка за въглеродна индиферентност и да докара до понижаване на всички парникови излъчвания до 2030 година с 55%. Към тази на пръв взор доста амбициозна цел е прикрепена и съответна рамка, съгласно която страните в Европейски Съюз би трябвало да употребяват 40% повече възобновими източници в общия енергиен микс. Пътят към осъществяването на тази цел е посредством насочване на бизнеса към все по-голямо ползване на чиста електрическа енергия. По този метод се подтикват както вложителите във ВЕИ, по този начин и потребителите, които желаят да имат предвидима цена и генезис на електрическата енергия. Разликата по отношение на 2 години обратно е, че с новото статукво в бранша към този момент и ценовите модели се трансформира т- от ден на ден навлизат така наречен плаващи контракти, които подсигуряват цена с отстъпка от настоящите равнища на спот пазара или така наречен стъпаловидни цени, при които се ползват цени, които са авансово уговорени още в самия контракт.
Реклама
Все повече снабдители приказват за и оферират такива контракти, а плановете на консултанти като Baringa демонстрират, че точно посредством сходни покупко-продажби може да се обезпечи най-ниска цена на електрическата енергия в идващите 20 години. ТОКИ да вземем за пример предлага сходни PPA, като те имат следните общи характерности:

Обикновено са дълготрайни, с дълготрайност сред 5 и 20 години. Потребителят на сила се ангажира да купува създадената електрическа енергия и обвързваните с нея с ертификати за възобновима сила и г аранции за генезис , без да влага в мощности. Дългосрочна доставка на сила на по-ниски цени от борсовите.

Една от главните аргументи в световен мащаб да се обръща внимание на PPA договорите е, че всяка по-голяма компания има предпочитание да се бори за по-добър ESG (екологично, обществено и корпоративно управление) рейтинг. Обикновено този рейтинг е цялост от разнообразни критерии - от това по какъв начин компанията се грижи за личния състав си до какъв е нейният въглероден отпечатък и по какъв начин крайният й артикул се отразява на околната среда. Този нов корпоративен образ към този момент се постанова в България, като с помощта на работата на ТОКИ (изцяло ново потомство ютилити компания - така наречен challenger utility) и развиването на ВЕИ промишлеността желанието на български предприятия за зелени PPA контракти се реализира все по-лесно.

" В България към този момент има значително потребители измежду огромните компании и фабрики, които осъзнават и търсят изгодите от зелената сила и изключително от нови, несубсидирани ВЕИ мощности ", декларират от ТОКИ, като се базират и на работата си с различен пионер в сферата - " Соларпро холдинг " АД.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР