Само преди дни ви информирахме, че през 2020 г. средната

...
Само преди дни ви информирахме, че през 2020 г. средната
Коментари Харесай

Земеделската земя – една от най-добрите инвестиции в последните 10 години

Само преди дни ви информирахме, че през 2020 година междинната цена на покупко-продажбите с ниви в България доближава 1 042 лева за един декар, което е с 1% по-малко по отношение на година по-рано.

Понижението идва в резултат на пандемията от COVID-19, когато поради несигурността, част от вложителите в бранша стопираха покупките си, а други понижиха цените, на които получават земи.

Въпреки този спад обаче е ясно, че земеделската земя е една от най-хубавите вложения в последните 10 години. Или най-малко това излиза наяве от информация в данните на Националния статистически институт.

За последните 5 години при нивите, т.е. обработваемите земи, се регистрира повишаване от 36.9%, до момента в който в интервала 2010 – 2020 година покачването е от междинните 273% за страната.

Разбира се, растежите са разнообразни за обособените области, като същото може да се каже и за цената на земята.

За никого не е загадка, че цените на земята в Добрич са най-високите у нас. В края на 2020 година цената е 2001 лв. за декар, или близо двойно по-скъпо от междинната за страната.

Общо в 11 от областите на страната цената на нивите е над 1000 лв. за декар. Това е с 4 повече по отношение на година по-рано, сочи информация на Profit.bg.

След Добрич най-скъпа земя можем да купим в Силистра (1452 лева/дка). Следват Разград и Русе, където цените са на междинни равнища от 1168 и 1153 лева/дка, както и Варна (1105 лева/дка).

Средни цени от над 1000 лв. за декар се следят и в Монтана, Видин, София, Плевен, Сливен и Шумен.

Да купуваме земя или да влагаме във фонд?

Двете варианти имат своите преимущества и дефекти. При състояние, че се ориентирате към земята, следва да имат поради, че земята у нас е категоризирана в 10 категории. Земите от I и II категория са най-хубави, а най-тези от 9-а и 10-а категория са с най-ниски качества.

Ако обаче не разбирате от земи, пък и покупко-продажбата ви се коства комплициран развой, то може да се ориентирате към родния, или задгранични финансови пазари, където се търгуват задоволително сдружения, които влагат, както в парцели, по този начин и в земеделска земя.

Добре ще е да ревизирате портфейлите на тези сдружения, дивидентната им политика, както и да имате поради, че вложенията в сходен тип сдружения не трябва да се вършат за къс интервал от време, т.е. спекулативно.
Българският бизнесТърсите жилище в необятния център на София? Имаме три неустоими предложенияАнгел Хаджийски: Оставам позитивно надъхан за българския пазарВенета Христова, MaxView: Цените на парцелите ще не престават покачването си
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР