Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но

...
Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но
Коментари Харесай

Проучване: Половината фирми у нас дават коледен бонус

Само половината компании дават на чиновниците си коледен бонус, само че не с размера на 13-а заплата. Това демонстрира изследване на Adecco България измежду 100 български и интернационалните компании от IT секторите, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и произвеждане, основани главно в София и Пловдив.
Причина за това е, че фирмите са насочени към насърчаване на положителното показване и избират да заплащат
бонуси за реализирани резултати, а не за съответни празници. Вероятно това изяснява и за какво великденските бонуси са още по-малко известни и се срещат при едвам 20% от фирмите.
Финансовият пакет на чиновниците включва както заплата, по този начин и
бонуси, ваучери, комисиони. Повече от половината от фирмите оферират ваучери за храна, нормално за 60 лв. на месец, което е необлагаемият най-много. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и доста материални, само че не директно финансови тласъци. В над 1/3 от фирмите се дават карти за градски превоз. Почти всички интервюирани работодатели заплащат мобилните проекти и телефони, а в половината от тях се дават и служебни преносими компютри като това варира съгласно позициите на чиновниците. В 2/3 от фирмите се дават и служебни коли, само че за характерни позиции, написа " Монитор ".
Друг вид заплащане за чиновниците е даването на разнообразни услуги, цената на които може да е напълно поета от компанията или е с присъединяване на чиновниците. Такова е да вземем за пример спомагателното здравно обезпечаване, което виждаме при съвсем 100% от фирмите.
Застраховката „ Живот “ е по-малко известна и се среща при една трета от фирмите.
Допълнителното пенсионно обезпечаване се следи при едвам 11% от фирмите. В тази група придобивки се включват и отстъпки за закупуване на спортни карти или потребление на разнообразни услуги към кафе-вериги, заведения за хранене, книжарници, оптики, банкови услуги и доста други.
През последните няколко години извънредно известни стават политиките на фирмите за поддържане на салдото сред персонален и професионален живот. Така да вземем за пример при повече от 80% от фирмите се следи опция за работа от у дома. Въпреки че минималният брой заплатен отпуск е 20 дни, в най-малко половината от фирмите се дават спомагателни дни, които са приблизително пет на година. Единични са случаите, при които се дава опцията за заплатен отпуск на рождените дни на чиновниците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР