Само падащите цени на петрола могат да спрат Путин. Той

...
Само падащите цени на петрола могат да спрат Путин. Той
Коментари Харесай

Reuters: Само падащите цени на петрола могат да спрат Путин

Само падащите цени на петрола могат да спрат Путин. Той е подготвен да продължи войната на безсилие против Украйна. Въпреки че съветският народ също страда, тази болежка не е задоволителна, с цел да принуди новоизбрания президент да промени курса.

Както се отбелязва в публикацията на Reuters, Путин може да преразгледа решението си, в случай че Западът успее да понижи приходите на Русия от нефт.

Дори в случай че приходите от въглеводороди останат на предходното равнище, съветското държавно управление ще би трябвало да окаже напън върху своите жители. Икономиката прегрява, защото Путин, който преди малко получи нов шестгодишен мандат, с цел да удължи 24-годишното си ръководство, налива от ден на ден пари във войната. Разходите за защита, които са планувани в бюджета за тази година в размер на 118 милиарда $, са се утроили от началото на войната. Инфлацията е 7,7%.

Централната банка увеличи лихвените проценти до 16% и сподели, че формалната цена на заемите би трябвало да остане висока за „ нескончаем интервал “, с цел да смъкна инфлацията до задачата си от 4%. Правителството вкара финансов надзор, с цел да поддържа рублата.

Правителството също ще би трябвало да предприеме фискални ограничения, с цел да приведе вътрешното ползване в сходство с производството. В горната част на листата евентуално ще бъдат нарастванията на налозите, ориентирани към по-богатите лица и компании. Путин към този момент даде знак за това. Въпреки че сходни решения ще бъдат непопулярни измежду някои, те няма да срещнат опозиция

Путин се хвали, че стопанската система на Русия е повишена с 3,6% предходната година, повече от всяка от богатите демокрации от Г-7, които поддържат Украйна.

Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2,6% тази година и 1,1% през идната година, предвижда Международният валутен фонд.

Но огромната картина не е толкоз добра, колкото допускат цифрите. Първо, военната стопанска система по своята същина не създава артикули, които елементарните хора могат да употребяват. Тъй като държавното управление насочва повече от националния приход в производството на танкове и снаряди, ще има по-малко пари за потребителски артикули и услуги, споделя Тим Аш, пълководец в RBC BlueBay Asset Management.

Правителството отбрани популацията от икономическите разноски на войната, като отвори своя фонд за национално богатство, с цел да финансира бюджетен недостиг, който беше 3,7% от Брутният вътрешен продукт предходната година. Но това е неустойчиво, защото ликвидните активи на фонда са намалели повече от половината, откогато Путин навлезе в Украйна преди две години. И в този момент съставляват единствено 2,7% от националния приход. По един или различен метод военната стопанска система ще измести невоенните разноски. Това ще стане за сметка на по-високи налози, инфлация, високи лихви и съкращения на разноските.

Освен това войната вреди на средносрочните вероятности на Русия. Западните наказания я лишават от съвременни технологии.

Производителността на труда, която Путин желае да усили, падна с 3,6% през първата година от войната. Инвестициите са спаднали до 19,7% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година от 21,4% през 2017 година

Според държавното управление на Съединени американски щати към 315 000 съветски военнослужещи са били убити или ранени, до момента в който самостоятелното издание Re: Russia пресмята, че повече от 800 000 души са напуснали страната до юли предходната година. Това приключване на мозъци на млади и образовани хора е още една спънка за стопанската система.

Въпреки че наподобява, че стопанската система е в положение на застоялост, президентът на Руската федерация не е изправен пред никакви вътрешни финансови ограничавания, които да попречват продължаването на войната. И в това време той към момента не е под никакви външни ограничавания.

Путин съумя да издържи, тъй като Русия към момента прави доста пари от въглеводороди. Въпреки обстоятелството, че съдружниците на Украйна постановиха ембарго на нейния нефт и Европа откри опция на своя газ, през 2023 година Русия имаше остатък по настоящата сметка от 51 милиарда $. Въпреки че тази цифра е по-малка от рекордните 238 милиарда $ през миналата година, Москва към момента е на плюс.

Ситуацията може да се промени, в случай че съдружниците на Украйна съумеят да понижат приходите от експорт на Русия до точката, в която те са в недостиг, споделя Джейкъб Нел, старши откривател в Киевското учебно заведение по стопанска система.

Той твърди, че Русия, а преди нея Съветският съюз, са били изправени пред рецесия, когато настоящата сметка стана негативна.

Тъй като Русия може леко да понижи вноса, в случай че е належащо, Нел пресмята, че износът ще би трябвало да спадне с към 80 милиарда $, преди Путин да би трябвало да предприеме крайни ограничения за стабилизиране на стопанската система. Около 30 милиарда $ от тази сума може да дойдат от стягане на газовото ембарго, както и от ограничавания върху износа на торове и метали като никел. Но главната част от разноските би трябвало да се получат посредством понижаване на цената, която Москва получава за петрола си до 50 $ за барел.

Това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. В края на 2022 година страните от Г-7 и други съдружници постановиха ценови таван на съветския нефт от 60 $ за барел. Суровият нефт Urals обаче се търгува на към $71 за барел, което е с към $14 под цената на Brent. Въпреки че Съединените щати стегнаха глобите за танкери, които нарушават тавана на цените, Русия може отчасти да ги заобиколи, като употребява личния си флот.

Съюзниците на Украйна могат да завоюват, в случай че международните цени на петрола спаднат внезапно. Без това те ще се нуждаят от доста по-строги ограничения, с цел да понижат цената, която Русия получава за петрола си до $60, да не приказваме за $50.

Ключът към постигането на тази цел ще бъде да се убеди Индия, най-големият вносител на съветски офшорен нефт, да спре да заплаща цена над тавана, споделя Нел. Тогава страната може да печели от по-евтин нефт, а нейните рафинерии могат да усилят облагите си.

Проблемът е, че Русия може да откаже да продава нефт на толкоз ниски цени и вместо това да ограничи производството. Това ще докара до повишение на международните цени на петрола, което ще аргументи загуби на Индия, както и на съдружниците на Украйна. Докато съкращенията на петрола ще навредят на Русия, Путин може да е подготвен да поеме риска за известно време, в случай че високите цени на петрола усилят възможностите на Доналд Тръмп да завоюва президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Съюзниците на Украйна към момента не са подготвени да поемат нужните опасности, с цел да смажат приходите на Русия. Докато не го създадат, Путин няма да има финансова причина да спре да се бие, акцентира публикацията на Ройтерс.

Припомняме, че таванът на цените на съветския нефт на равнище от 60 $ за барел, въведен през декември 2022 година, понижи приходите на Кремъл с 14%. Анализ на Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух (CREA) демонстрира, че таванът на цените е коствал на Кремъл 34 милиарда евро доходи от експорт предходната година, което се равнява на доходи от почти два месеца.

Източник – Reuters /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР