Само от днешния ден има над 600 обаждания към специалистите

...
Само от днешния ден има над 600 обаждания към специалистите
Коментари Харесай

Над 600 обаждания на телефонната линия за пациенти с хронични заболявания само за ден

" Само от днешния ден има над 600 позвънявания към експертите на телефонната линия за пациенти с хронични болести. "

Това съобщи доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация пред Нова телевизия.

По думите му хората звънят с всевъзможни въпроси, само че най-много тъй като не могат да се свържат с персоналните си лекари.

Попаднахме на доста тежки и разнообразни проблеми, изясни той.

Според него главният проблем е, че сега няма опция за отдалечен продан на документи. Налагало се пациентът да върви в огромния град.

Хасърджиев е на мнение, че телефонната линия ще е потребна отсега нататък, само че за в този момент подкрепя да се събере информация къде са същинските проблеми.

" Горещата линия за пациенти с хронични болести не е отворена инцидентно. Това се случи след съвещания с сдружения, които ни сигнализираха, че има проблеми. СЗО също сигнализира, че главната група жертви ще бъдат хората с съпътстващи болести ", добави той и акцентира, че съвсем всички смъртни случаи с ковид у нас са и с разнообразни болести.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични болести ще имат опция да получат информация от експерти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните заболявания и други

На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с който да обсъдят тревогата или терзанията си в изключителната обстановка. Линията не обслужва незабавни положения.

Д-р Станимир Хасърджиев счита, че около рецесията с ковид са се появили доста от проблемите на здравната ни система.

Те са известни, само че сякаш все бяха отлагани във времето, добави той.

Според него единственият метод в България да стартират поетапно да отпадат ограниченията е като защитим тези, които ще дадат най-големите жертви. Той счита, че системата ни още не е подготвена, само че се надява по време на епидемията да се направи всичко допустимо. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР