Само около 10 семейства от гоцеделчевското село Господинци продължават да

...
Само около 10 семейства от гоцеделчевското село Господинци продължават да
Коментари Харесай

Много семейства вече отглеждат корнишони вместо тютюн

Само към 10 фамилии от гоцеделчевското село Господинци не престават да отглеждат тютюн. Останалите са се отказали поради ниските изкупни цени и всеобщо отглеждат краставички корнишони. Те сполучливо осъществят цялата си продукция. Тази година обаче добивът не е огромен.

Господинци, Гоце Делчев

Бенизе Пилева и фамилията ѝ отглеждат корнишони от към 15 години. Казва, че първоначално добивите са били доста положителни - от 1 декар са изкарали близо 12 тона, само че с всяка минала година количеството понижава.

Бенизе Пилева - зеленчукопроизводител: Започна към този момент доста топлини и внезапно захлаждане, и корнишонът пада. Брали сме по близо 400 кг дневно, само че в този момент берем по 50 кг. Няма.
Въпреки че тази година корнишоните са по-малко, спрямо предходната, качеството им е чудесно.
Бенизе Пилева - зеленчукопроизводител: Затова е и толкоз безценен. В момента върви 1.50 - 2 лева.Ахмед Ходжов - кмет на село Господинци: Всичката продукция, която създават, я осъществят с помощта на това, че стоят в профил на улицата и преминаващият пътникопоток от коли си закупуват от тях.
Кметът добави, че развъждането на корнишони изисква доста старания и едно семейство мъчно би се справило с повече от един декар. Затова със зеленчука не се засяват огромни площи, а това води до появяването на пустееща земеделска земя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР