Само ограничен брой общини ще получат средства по програма Околна

...
Само ограничен брой общини ще получат средства по програма Околна
Коментари Харесай

Пари по ОП Околна среда за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини

Само стеснен брой общини ще получат средства по стратегия " Околна среда " т.е. евросредства по тази стратегия, с цел да " изчистят " въздуха си. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на днешния парламентарен надзор.
Всъщност Димов непосредствено сподели, че в този момент пари по Оперативна програма " Околна среда " за непорочност на въздуха ще се дадат на по-малко общини, с цел да можело да се гони оптимален резултат и при идващия програмен интервал да се желаят повече пари, за повече общини .
Димов приказва по тематиката поради въпрос към него за какво не са отделени пари по програмата за община Русе. Екоминистърът уточни, че пари не са отделени, тъй като общината " не е кандидатствала и не се чака да подаде кандидатура ", защото не е позволен претендент. Тези думи са в контраст на изказванието на кмета на Русе Пламен Стоилов, съгласно който планът за Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух е бил пуснат за публично разискване за единствено 5 дни (1 – 5 декември, 2018 година), а решението кой да вземе пари по Оперативна програма " Околна среда " било взето над половин месец по-рано (12 ноември).
Защо Русе не е позволен претендент – тъй като не отговаряла на два от трите критерия, които били заложени, с цел да може да бъдат получени евросредства. Такива общини били единствено 7 (Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София) , по думите на Димов. Русе нямало направена Програма за качеството на въздуха, която да показва, че битовото отопление е главен проблем за чистотата на въздуха на общината, както и ограничения за замяна на печки на твърдо гориво на семейства. Освен това общината не достигала избран " норматив " на замърсен въздух по избрани критерии.
Екоминистърът не пропусна да каже и, че тези евросредства били единствено за подмагане, а имало и други европейски стратегии, които може да се употребяват – да вземем за пример DESIREE, която е за газификация.
Съгласно новия Закон за чистотата на въздуха, с разпоредба на Министерския съвет се приема с какъв брой ще понижаваме нездравословните излъчвания, според Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха. Компетентни органи за чистотата на въздуха са кметовете и общинските препоръки, шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство (за моторни транспортни средства). Ако в даден регион има превишаване на нездравословните излъчвания, кметовете създават стратегии за противопоставяне, а общинските препоръки утвърждават. Градоначалниците се регистрират до 31 март за осъществяването на съответната стратегия за предходната календарна година. До 30 април Регионална инспекция за опазване на околната среда прави оценка дали ограниченията са дали упования резултат и според Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР