Само няколко седмици след подновяването му, електронният търг за покупка

...
Само няколко седмици след подновяването му, електронният търг за покупка
Коментари Харесай

Електронният търг за лекарства отново е спрян

Само няколко седмици след подновяването му, електронният търг за покупка на онкомедикаменти в лечебните заведения още веднъж е спрян поради тъжба в Комисията за защита на конкуренцията. Този път жалбата е от “Софарма Трейдинг “, откакто предходната година иск на различен огромен дистрибутор “Медекс “ блокира търга за няколко месеца до произнасянето на комисията и Върховния административен съд.

След като жалбата беше отхвърлена като неоснователна от всички инстанции и след договаряния с компанията разработчик за доусъвършенстване на електронната платформа за търговия с медикаменти, Министерството на здравеопазването пусна търга в края на октомври.

Той беше разгласен единствено за онкомедикаментите в лечебните заведения, защото това е едно от перата с най-сериозен преразход в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Следващата година бюджетът на здравноосигурителния фонд за медикаменти ще доближи 1 милиарда лв., една трета от които са за онкомедикаменти. Към края на септември преразходът на касата за онколекарства надвишава 5 млн. лв. и при заложен бюджет от 225.5 млн. лв., фондът е изплатил на лечебните заведения 230.8 млн. лв..

Здравните управляващи чакаха транспарантната процедура на електронния търг да понижи разноските за онкомедикаменти най-малко от пролетта на идната година. За останалите медикаменти след време трябваше да бъде оповестена нова процедура през електронната платформа, откакто лечебните заведения актуализират поръчките си и им се даде опция да включат нови групи лекарства.

Сега обаче процедурата още веднъж е блокирана, сходно на търга за построяването на тол системата, който година и половина не можеше да се организира поради непрестанно обжалване на процедурата. С импортираната в Комисия за защита на конкуренцията тъжба " Софарма " желае краткотрайна мярка “спиране на процедурата “. Затова е-търгът е замразен до влизане в действие на определението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се отхвърля настояването за прекъсване на поръчката, или пък, в случай че то бъде утвърдено – до решението по жалбата.

От здравното министерство обаче успокоиха, че блокираната процедура по никакъв метод не заплашва доставките на медикаменти в лечебните заведения, тъй като лечебните заведения имат настоящи контракти за доставяне.

Първият електронен търг за медикаменти беше разгласен по времето на Петър Москов през декември 2016 година. Той беше с планирано стойност 1.2 милиарда лв. и беше за близо 900 лекарствени позиции по поръчки на 150 лечебни заведения.

Целта на електронният търг е да обезпечи транспарантна процедура, посредством която централизирано да бъдат договаряни по-ниски цени за огромни количества лекарства, по които в следствие лечебните заведения да купуват медикаментите. В момента всяка болница прави свои търгове и постоянно купуват едно и също лекарство с няколко пъти разлика в цените.

При електронния търг има транспарантно съревнование с цени, а в края се подписват рамкови съглашения за доставки в лечебните заведения единствено с дистрибуторите, дали най-ниски цени.

Очакванията на Министерството на здравеопазването бяха електронният търг да понижи с 20% разноските за лекарства в лечебните заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР