Само няколко дни след като Комисията за защита на конкуренция

...
Само няколко дни след като Комисията за защита на конкуренция
Коментари Харесай

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Само няколко дни откакто Комисията за отбрана на конкуренция позволи нов състезател на пазара на телекомуникационни услуги у нас.

Регулаторът е дал позволение на сдружение от Абу Даби да придобие надзорен дял от 50% + 1 акция от собствеността на Yettel.

От 2018 година насам мобилният оператор (под предходния си бранд Telenor) е благосъстоятелност на чешкия фонд PPF на починалия Петр Келнер. Фондът ще остане, само че в позиция на миноритарен акционер.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията е взето още на 15 февруари, само че е оповестено няколко дни по-късно.

Купувачът е Emirates Telecommunications Group Company (e&) - компания, в която 60% от акциите се управляват от държавното управление на Обединените арабски емирства.

Дружеството е със седалище в Абу Даби, ОАЕ, и дава услуги на 159 милиона клиенти в 16 страни в Близкия изток, Азия и Африка. Акциите на компанията се търгуват на фондовата борса в Абу Даби.

Българският оператор е част от по-голяма договорка, при който се чака компанията от ОАЕ да поеме надзорен дял телекомите на PPF както в България, по този начин и в Сърбия, Словакия и Унгария.

" Комисията приема, че договорката не би могла да докара до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответните отвесно свързани пазари, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние, " се показва в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Мотивите съгласно членовете на комисията са, че купувачът няма лична телекомуникационна мрежа в България.

От решението на антимонополната комисия се схваща още, че възражения по договорката е имало от страна на " Виваком ", поради опасения, чe е& вcъщнocт щe ĸoнтpoлиpa двa oт тpитe тeлeĸoмa y нac.

Арабската компания има миноритарен дял във Vodafone, с която различен оператор - A1 има подписано партньорско съглашение. Кoмиcиятa oбaчe нe e oтĸpилa дoĸaзaтeлcтвa зa вероятно нарушаване на разпоредбите за защита на конкуренцията e отхвърлила настояването на " Виваком " за прекъсване на договорката.

Emirates Telecommunications Group Company разгласи още през август предходната година, че е реализирано съглашение за в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария и Сърбия, където оперира под марката Yettel, както и в Словакия. Тогава беше обявено, че откакто получи утвърдените на антимонополните управляващи, се чака договорката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2024 година

Според това съглашение купувачът ще заплати предплатено 2,15 милиарда евро, след които следват заплащания в размер до 350 млн. евро в границите на три години при избрани финансови условия.

Oсвен това изпълнителният шеф на PPF Telecom Балеш Шарма остава на поста си, по всяка възможност и сегашният мениджмънт на бизнеса в обособените страни.

PPF Group от своя страна купи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком " Теленор " в България, Унгария, Черна гора и Сърбия за 2.8 милиарда евро.

PPF е притежател и на българската телевизия bTV. Телевизията, както и активите на групата в Чехия, в това число мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, остават отвън договорката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР