Само няколко часа след като публикувахме журналистическото ни разследване за

...
Коментари Харесай

Валя Ахчиева с разкрития: Кой иска да контолира информацията от бързите тестове?

Само няколко часа откакто публикувахме журналистическото ни следствие за Банско, получих нов сигнал. Този път от медицински служащ в една от най-големите и най-модерни лечебни заведения. Тази, която е на първа линия в битката с ковид – “Александровска ”. Разказаха ми, че не дават резултатите от бързите проби, които са създали на медицинските служащи в една от клиниките на болничното заведение.
В гласа на дамата, която изиска да не публикуваме името й, усетих освен безпокойствие, само че и яд.

Това споделя журналистът Валя Ахчиева в ново свое следствие оповестено още веднъж в Еuractiv.bg.

Ето какво споделя Ахчиева:

Разказът на медицинския служащ

“Взета ми е кръв на 8 април. Досега резултат не съм видяла, нито позитивен, нито негативен. Взета ми е кръв много огромно количество. За бързите проби аз не знам какви са им методиките. Всички в нашата клиника, които бяхме налице, отидохме в избран час по график и ни беше взета кръв в “Клинична лаборатория”. И никой не е получил резултата си. Въпреки че ние сме питали, а освен сме чакали.

Да не приказваме, че отидохме и на място с моя колежка в Клиниката по микробиология, с цел да попитаме и да си забележим резултатите. Но те ни споделиха, че е доста огромен масивът и нямало по какъв начин да ни търсят резултатите и ни отпратиха да си ги търсим, че са пратени на заместник-директора. Никой не ме осведоми за резултата, само че ни беше казано, че в случай че някой имал проблем, щели да го търсят още веднъж. Аз не получих информация, не бях потърсена и единствено по това индиректно мога да допускам, че резултатът ми е негативен. Но дали е тъкмо негативен или е позитивен за едни антитела, нищо не знам, откакто не съм видяла резултатите. И никой от моите сътрудници не знае! Никой!

Всеки подпитва, само че те споделят: “Ами, ами… няма ги резултатите… При заместник-директорката са. Те са споделили, че единствено в случай че има проблем, ще ни потърсят. Само в случай че проблем! Нито един не е извикан за PCR, макар че прочетох в уеб страницата “Блиц “ (интервю на шефа на “Александровска болница” доктор Костадин Ангелов), че 43 души били с междинни резултати. Какви са тези междинни резултати? Пак можем да гадаем, дали са някои от антителата или нещо друго? Не се чу, не се разбра нищо.

После, след още седмици се разбра, че имало един или двама, или трима, които са позитивни! Кои са те, какви са им резултатите? Пълна мистерия! Аз персонално не знам, дали съм контактувала с тях? Излишно е да споделям, че имам уязвим човек у дома, с който пребивавам. И че това е персонален мой тест! И по какъв начин аз да не получа резултата? Това са неща, които са повече от скандални за мен, но…Това е! “, споделя медицинският служащ.

Какво се случва?

Медицинският служащ твърди, че резултатите от бързите проби на всички сътрудници от една цяла клиника в “Александровска болница” били отишли от лабораторията – право в кабинета на заместник-директора. Вече над 20 дни никой не ги е уведомил за резултатите. Сега ще проверим какво се случва там.

Охраната в административната постройка на първо време ни сподели, че ще осведоми шефа доктор Костадин Ангелов, че го търсим за изявление. Но единствено след минута ни заяви, че него го нямало.

Тогава желаеме среща със заместник-директора по административните въпроси госпожа Мария Куманова, за която се твърди, че съхранявала данните от бързите проби на всички лекари и чиновници. Тя идва и дава отговор на всички наши въпроси. Не отхвърля, че данните са при нея, само че не вижда проблем в това.

“Всички чиновници със противоречиви резултати са били известени и са им направени PCR проби, а тези с междинни резултати също са били осведомени “.

“Не са осведомени!” – оборвам думите й аз.

Казвам й, че хората са желали да си ги видят, само че не са съумели. От едно изявление на шефа на болничното заведение пред друга медия са разбрали, че имало някакви междинни резултати. Защо да не могат да си вземат резултатите от вашата лаборатория, която е съвременна и има електронна система?

Настоявам да науча къде са сега резултатите от проучванията, откакто госпожа Куманова на първо време твърди, че резултатите били в обособените клиники, само че след това се поправя, че щели били да ги дават на медицинските служащи. Заместник-директорът Куманова дава отговор:

“Тези проучвания не се вкарват в общата електронна система на лабораторията, която може да се види през интернет. И не става въпрос за персонални данни. А и няма значение, къде са те в този момент. Ние сме админи на персонални данни и съблюдаваме всички правила на европейския правилник. “

Питам заместник-директора, дали са замразили кръвта, откакто било имало междинни резултати и откакто са минали повече от 20 дни?

Г-жа Куманова не знаеше това, само че съобщи, че всичките 43-ма чиновници, които са били съмнителни, са били тествани с PCR и са били известени за резултата. Тя дава обещание, че ще дават резултатите от бързите проби на всички медицински служащи, които не са били известени.

Потърсих мнението на доцент Атанас Мангъров, който е шеф на детското поделение в Инфекциозна болница. Какъв може да е претекстът да не се дават резултатите от бързите проби на хората, които са дали своята кръв за проучване?

“Не знам! – свива плещи доцент Мангъров.- Това са проучвания с персонални данни на хората. Единственият претекст би бил при позитивни резултати да не настъпят брожения в лечебните заведения. И да няма кой да работи. Или че някой желае да управлява информацията. “

А по какъв начин разчитате данните, които открихме за Банско? – задавам идващия си въпрос. – 8 % от хората там са с антитела против ковид. И няма нито един позитивен резултат от PCR.

“Населението на Банско е близо 13 хиляди души. 8 % от тях са над 1000 души. Ако това се преизчисли към популацията на България, което е към 7 милиона души, това значи, че към 560 хиляди души в България към този момент са се срещнали с ковид и са прекарали тази зараза. Това са два огромни града – Пловдив и Варна да вземем за пример, са го изкарали и дори никой не го е усетил. И в случай че това се знаеше през месец март, най-малкото щеше да се знае, какво е изходното положение и да имаме доста значима информация. И щяхме да разсъждаваме върху нея. И по този начин да се вземат решения. И това, че не са разкрили някой, който към даден миг да отделя вируса, това не значи, че такива хора няма. Това е все едно, да отидете за риба, да не хванете нищо и да си мислите, че в морето няма риба. Има! Но, в дадения миг не сте хванали. Само че, може в идващия миг да хванете доста. “

Нарушен ли е законът?

Нарушен ли е законът за отбрана на персоналните данни при случаите с Банско и “Александровска болница”, откакто хора не са получили резултатите от бързите си кръвни проби?

За отговор на този въпрос потърсих ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни – господин Венцислав Караджов.

“В случая с Банско, хората са изследвани от Регионалната здравна ревизия в Благоевград. Целта на проучването е била да се откри процентът на болест с ковид в града и да се подхващат съответните ограничения за отбрана на популацията. В тези случаи, според регламента (за отбрана на персоналните данни) е значимо с какви цели се събират и обработват персоналните данни. В случая те не са за издаване на медицински удостоверителни документи, а за да се подхващат ограничения от страна на страната за отбрана на останалите жители на Банско. Целта в тази ситуация е да се отбрани публичния интерес и здравето на локалното население.

Категорично е неразрешено кметът на Банско да прави фотография на позитивните резултати от бързите проби. Това е нарушаване от страна на кмета като админ. Ако се потвърди и се подаде информация в Комисията за отбрана на персоналните данни, ние би трябвало да проучим този въпрос”, сподели Караджов.

За случая с “Александровска болница” той споделя, че информация се дължи.

“Съгласно написания от министъра „ Медицински стандарт “ по „ Клинична лаборатория “, на лицето, на което е направено проучването, му се дължи информация. Тази информация и тези документи са ясно написани в този стандарт. Така че разпоредбите би трябвало да бъдат спазени. И в случай че в този момент лекарите от болничното заведение изпратят писмен сигнал до нашата комисия, тогава ние отново ще проучим случая. И в случай че се откри, че админът е обработил персонални данни, които той не е дал в едномесечен период на физическото лице, при поискването им, то на админа ще му бъде издадено предписание – неотложно да даде тези данни в 7-дневен период. А в случай че не се съблюдава този период, това ще докара и до наказания “, споделя ръководителят на комисията.

В изискванията на пандемия тъкмо документите от проучванията на хората са изключително значими, тъй като те потвърждават здравословното им положение. Иначе, без документи, няма по какъв начин да знаем, дали са такива обстоятелствата, които оперативният щаб ни оповестява всеки ден?

Няма по какъв начин да ги проверим!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР