Само някои от шофьорите, които карат към Берлин по A 115

...
Само някои от шофьорите, които карат към
Берлин по A 115
Коментари Харесай

100 години легендата AVUS - видео

Само някои от водачите, които карат към Берлин по A 115 през днешния ден, към момента са наясно, че се намират в сектор от легендарната писта AVUS, която отбелязва своята вековна годишнина. Блясъкът на венците на победителите в нея от дълго време е избледнял, а ревът на моторите от дълго време е утихнал. Последното съревнование на AVUS е проведено на 1 май 1999 година

Само тъкмо ориентиран взор даваше изглед към постепенно, само че устойчиво разлагащата се от години дървена естрада, само че наскоро частен вложител най-накрая предотврати окончателното й разрушаване и остарялата естрада съвсем блесна още веднъж.

Ето и малко последователност:
1909 г.- В Берлин е учредено "Automobil-Verkehrs- und Übungsstraße " GmbH.
1913 година - начало на строителството. На 2 май договорът за строителство е подписан с Philip Holzmann AG от Франкфурт на Майн. Малко по-късно първите строителни превозни средства минават през Grunewald.
1914 година - Първата международна война води до прекратяване на строителните работи. 1920 г. - С финансова поддръжка от групата Stinnes, строителните работи са обновени. "AVUS " получава пътна настилка с дебелина 25 сантиметра и строителните работи на известната "сграда на портата " и на трибуните са приключени.



1921 година - Двигателите ревват за първи път на AVUS в откриващото съревнование. Маршрутът е с дължина 19,6 километра и се състои от две успоредни прави линии, които са свързани помежду си с два 180 градусови завоя на юг и север. Едно известие в пресата през юни 1921 година - „ С оглед на опасността от внос от чужбина, спортното събитие има за цел да илюстрира успеваемостта на германската промишленост пред аудиторията на купувачите, да обезпечи нови поръчки за германски заводи и да осигури придобиване на служащите “.

В началото вземат участие съвсем забравени днес марки - Horch, Adler, Wanderer, Selve, Presto, Steiger, Simson, Aga, Dixi, Falcon, Dinos, N.A.G., само че единствено Opel оцеля през годините.

През януари 2000 година млад мъж от Боблиц в Шпреевалд открива остаряло шаси на Benz под фермерски вагон. Това шаси отговаря точно на шасито, което Франц Хьорнер е използвал в спортната си кола. Радиаторът, моторът и трансмисията са намерени в Берлин - по този начин че реконструкцията на спортната кола за AVUS е можела да стартира.

Така спортната кола на Benz е напълно възстановена и подготвена за каране. В момента е във фокуса на специалната изложба 100 години AVUS в музея доктор Карл Бенц в Ладенбург и припомня на посетителите на музея за „ мита AVUS “.

Видео DW
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР