Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по

...
Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по
Коментари Харесай

Само наблюдаващият прокурор решава на кого да повдигне обвинение по случая с „Булгаргаз“

" Само наблюдаващият прокурор преценя на кого да повдигне обвиняване по случая с „ Булгаргаз “, това съобщи градският прокурор на София Илиана Кирилова, представена от " Труд ".

Във връзка с изказванията на министър-председателя Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, че чакат покачване на обвинявания по следствието, обвързвано с „ Булгаргаз “ и свалянето на имунитет по отношение на делото за Автомагистрала „ Хемус “ Кирилова съобщи:

„ Не съм осведомена с тези мнения, само че в случай че са направени в този им тип, смятам същите за мощно притеснителни. Няма да разясня висящи досъдебни производства без разрешението на наблюдаващите прокурори, каквито са условията на Наказателно-процесуален кодекс “, добави още тя.

Кирилова посочи още, че следствията се организират под надзора и управлението на наблюдаващите прокурори, разпределени на инцидентен принцип:

„ Съгласно българското законодателство обвиняване се повдига, едвам след събирането на задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице за осъществено закононарушение от общ темперамент и след отчет на прокурора. С оглед на това – дали и против кого, по обещано досъдебно произвеждане да бъде повдигнато и предявено обвиняване, е преценка само и единствено на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт ", уточни прокурорът.

Тя прикани ръководещите прецизно да съблюдават българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност.

„ Министърът на вътрешните работи и министър председателят следва да са осведомени и с наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи, в т. ч. и министърът, „ нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието “, разяснява още Кирилова.

Административният началник на Софийска градска прокуратура напомни още, че „ прокурорът управлява следствието и реализира непрекъснат контрол за законосъобразното му и навреме осъществяване като наблюдаващ прокурор “.

„ Отделно, според член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора “, добави още Илиана Кирилова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР