Само на 62 години почина една от най-колоритните фигури в

...
Само на 62 години почина една от най-колоритните фигури в
Коментари Харесай

Много рядко заболяване оставя завинаги един от най-харесваните актьори на 62

Само на 62 години умря една от най-колоритните фигури в новата история на футбола ни Николай Ишков. Актьорът с футболното сърце и някогашен президент на " Спартак " (Вн) от някои от най-славните му години си отиде от тежък и много необичаен тип мозъчен израстък, против който медицината се оказала изцяло безсилна. В последните си дни Ишков нямал сили даже да приказва, бил се стопил до сериозните 45 кг, описват околните му. Това е повода фамилията да вземе решение да го опее в затворен ковчег.

Запалянковците ще го помнят като Кукловода, а за феновете на киното Ишков ще остане като като младия Стоян спортиста от " А в този момент накъде? ".

Николай Ишков е роден на 27 февруари 1962 година във Варна. Племенник на огромния наш артист Сотир Майноловски, още като възпитаник младият варненец се възпламенява по театъра и киното. Завършва ВИТИЗ в класа на доцент Богдан Сърчаджиев, компетентност " Актьорско майсторство за куклен спектакъл “.

Като артист почва във Вариететния спектакъл в Габрово, където работи с режисьора Вили Цанков. Първото му присъединяване в киното е във кино лентата " По здрач " (1987), където Явор Милушев го прострелва на ул. " Сердика " в София. Една от дебютните му функции в киното е тази на кандидат-студента Стоян в " А в този момент накъде? " на Рангел Вълчанов, където играе с ред други студенти от ВИТИЗ от същата генерация като Албена Ставрева, Ани Вълчанова, Георги Стайков, Чочо Попйорданов, Михаил Билалов и други Във кино лентата, на изпита Николай Ишков излиза с футболен екип на националния тим на Франция.

Дали е имало някакво знамение?

" Почти всички студенти от академията се изсипаха, а Рангел Вълчанов си избра 26 индивида, измежду които и аз. Повечето бяха дебютанти. Странно стичане на събитията предопредели моето развиване на човек. Културата и спортът постоянно са ме дърпали към себе си ", споделя приживе самият Ишков.

В началото на 90-те години той първо става продуцент на филми, включително и няколко в чужбина измежду които колумбийска продукция за Габриел Гарсиа Маркес. В националния спектакъл " Иван Вазов " продуцира " Дон Кихот " на Александър Морфов.

На 24 юни 1994 година артистът се появява за пръв път във футбола. Същия ден във фестивалния комплекс във Варна се организира общо заседание на футболния клуб " Спартак ". Тогавашният началник Пламен Тимев – Ганди таман е приключил парите и пред изпадналия в " Б " група тим се задава банкрут. На високо равнище в Българска социалистическа партия е взето решение, че аленият холдинг " Евроенерджи " ще дава пари за тима.

Кой обаче да стане президент на " Спартак "? Говори се, че предлагането за Николай Ишков пристигнало от тогавашния втори човек в Столетницата Красимир Премянов, с който се твърди, че има роднинска връзка. В последна сметка експертът по кукловодство е определен да дърпа конците в " Спартак " (Вн). Още в първия си сезон връща тима си в елита, въпреки и след скандална победа с 15:0 над " Лесичери ".

Така Николай Ишков се оказва в обкръжението на ръководещото свърталище в Цар Футбол от мутри, кредитни милионери и всевъзможни фараони с финансовите им пирамиди. Оцеляването в сходна среда никак не е лесна работа. Но до момента в който в множеството тимове колят и бесят дебеловрати силоваци с прякори Слона и Питона, в " Спартак " Николай Ишков вкарва в управлението емблемата на ЦСКА Стефан Данаилов, Сотир Майноловски и даже самият Рангел Вълчанов. " Обичах към мен да има интелектуалци. Рангел постоянно говореше с футболистите за мотивация, и като Димитър Пенев беше доста подсъзнателен. Обичах другия метод ", споделя Ишков за първите си стъпки във футбола.

Работи с обсег, даже и когато " Евроенерджи " стопира издръжката на футболния клуб. Притиснат до стената в тежката обстановка, Ишков се изявява като отличен търговец на футболисти. Само нападателят Валентин Станчев се оказва три пъти продаден от него – първо в Китай, след това в ЦСКА и най-после в немския " Заксен ". Неговият нападател Иво Георгиев става голмайстор на " А " група през 1996 година При Ишков в " Спартак " се изреждат да работят най-хубавите треньори от тези години.

Успява да наеме пълководец №1 Димитър Пенев, там са още Стефан Грозданов, Ферарио Спасов, Ради Здравков. Пак там сполучлив прощъпулник в занаята прави Велислав Вуцов. За ангажирането на Пената обезпечава пари от американска компания, а представянето му в " Континентал Плаза " е от блестящо по-бляскаво. Заради това, че дърпа сполучливо конците и е приключил кукли като ред други положителни артисти, Ишков се снабдява във футбола ни с прозвището Кукловода.

Тъй като по това време върви поголовно пазаруване на мачове у нас, върху Кукловода постоянно се сипят обвинявания, че " Спартак " (Вн) раздава точки посредством симулативна игра. В други случаи обаче авансово изказаните подозрения, че ще има " Полегнала е Тодора ", се оказват изцяло неоснователни. Така да вземем за пример през 1997 година спартаковците на Ишков бият първенеца ЦСКА с 2:1, откакто цяла футболна България се е наканила да гледа " порно вместо футбол " съгласно лексиката на Сашо Диков. Година по-късно същото става и на мача с " Левски ", когато потеглят клюки, че сините ще минат леко през Варна. В противоположен случай треньорът им Вячеслав Грозни щял да бъде уволнен. " Ако това е истина, добре е да му запазят билет за самолета за Москва още занапред ", споделя шеговито Ишков, а неговия отбор печели против наперените софиянци с 2:1.

Подобна история става преди мача с немския " Мюнхен 1860 " от шампионата " Интертото ". Шефът на гостуващия във Варна тим Карл-Хайнц Вилдмозер разправя, че получил оферта от Ишков да купи мача против забележителна сума дойче марки. " Бих посъветвал хер Вилдмозер да обърне повече внимание на вурстчетата ", опонира варненецът по адрес на пълничкия си сътрудник от Германия. А на терена " Спартак " излиза победител с 2:1 против елитния тогава немски съперник.

Без да има формация зад тила, Николай Ишков съумява да задържи варненския си тим цели девет сезона в " А " група. Къде с връзки, къде със сладкодумие съумява да прикотква спонсори като Митко Събев и даже една от водещите банки. И то в случай, че тъкмо тогава банковият бранш бяга като демон от тамян, когато стане въпрос за футболното ни тресавище.

През 2004 година Николай Ишков се отдръпва от " Спартак ". " Вече бях решил да усетя съботите и неделите в другия смисъл, имах семейство и други задължения ", споделя бащата на четири деца, с които го подарява брачната половинка му Нора. Но всъщност остава с блестящо наличие в изкуството, футбола и спорта.

Снима се и продуцира " А през днешния ден накъде? " на Рангел Вълчанов, продължение със същите артисти на продукцията от 1988 година, единствено че две десетилетия по-късно. В " Под прикритие " играе ролята на футболния необут Силвио Байчев, който дължи пари на Джаро. Участва и в хитовия сериал " Връзки ", а в " Съни бийч " играе ролята на Стойчо Розата. Той е и продуцент на " Възвишение " – фамозния филм, изработен по едноименния разказ на Милен Русков.

" Често пишат за мен, че запознат съм футбол, само че всички в тази страна претендират да са на " ти " с най-популярната игра. Виж, киното е по-елитарна работа и там са по-малко така наречен " разбирачи ", споделя Николай Ишков. Той остава във футбола, единствено че като управител. Участва в едри покупко-продажби като да вземем за пример тази с ЦСКА, когато армейският тим минава във притежание на " Титан ". Продава футболисти у нас и в чужбина. В екипа си притегля както млади лъвчета, окуражени да се потвърдят на футболния пазар, по този начин и остарели пушки като известния импресарио Дочо Нанов, водил още в края на 50-те години договарянията за прекосяване на огромния ни футболист Иван Колев във френския " Реймс ". Става и шеф на най-голямата ни спортна зала " Арена Армеец ", като получава поста от тогавашния състезателен министър и някогашен президент на другия варненски клуб " Черно море " Красен Кралев.

Всичко в живота на Николай Ишков върви добре, до момента в който преди към година и половина му откриват израстък в мозъка. Оказва се, че въпросният тип онкологично заболяване е доста рядко. Дори и опитите за лекуване в чужбина удрят на камък – медицината е безсилна. Последните месеци от живота си прекарва на инвалидна количка във Варна. Там претърпява и инсулт, преди да си замине в нощта на неделя против понеделник. Едно е несъмнено – артистът с футболното сърце няма да бъде пропуснат дълго време нито на сцената, нито в палата на Цар Футбол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР