Само малък процент от стотиците компании, обещали да напуснат Русия

...
Само малък процент от стотиците компании, обещали да напуснат Русия
Коментари Харесай

Washington Post.: Едва 7% от западните компании са се изтеглили от Русия

Само дребен % от стотиците компании, дали обещание да изоставен Русия след нахлуването ѝ в Украйна, са напуснали страната, а за тези, които са се забавили, напускането е станало по-скъпо и по-сложно, оповестява Washington Post, представен от.

Западните компании, които са останали, постоянно са мощно подвластни от съветския бизнес, като загубите от напускането им биха надвишили възможните вреди за техните марки от оставането им в страната, която води брутална война против Украйна. Някои предприятия даже завзеха по-голям пазарен дял, защото техните съперници напуснаха.

Много други оповестиха, че ще преустановят или понижат активността си, само че ще продължат да търгуват. Други обявиха, че ще продадат съветските си активи, само че към момента търсят купувачи или се пробват да понижат разноските по напускането.

Новината за напускането предходната година за малко заплаши напъните на Кремъл да заглуши въздействието на войната върху руснаците. Продължаващото наличие на толкоз доста компании обаче подкопа напъните на Вашингтон да смаже съветската стопанска система, защото налозите на компаниите оказват помощ за поддържането на съветската военна машина и разрешават на руснаците да запазят предвоенните си улеснения и качество на живот, даже когато съветските ракети унищожават живота на украинците.

" Руските консуматори желаят да могат да купуват марките, с които са привикнали, западните марки, и болшинството от тях не демонстрират никакъв потребителски национализъм ", споделя Иван Федяков от INFOLine, консултантска компания за пазарни изследвания. " Хората знаят, че нищо няма да размени BMW, Mercedes или Apple. "

Въпреки че двата немски автомобилни производителя и американският софтуерен колос оповестиха, че ще спрат или преустановят продажбите и активността си, техните артикули и тези на други западни първокласни марки са необятно налични, в някои случаи вследствие на импорт от сивия пазар.

Националната организация за предварителна защита на корупцията на Украйна дефинира 19 задгранични компании, които към момента работят в Русия, като спонсори на войната, в това число френската верига супермаркети " Ошан ", американската мултинационална компания " Проктър и Гембъл ", немската компания за търговия на едро " Метро " и френската козметична компания " Ив Роше ".

Други са създали по-малко от обещаното. Пример за това е Coca-Cola - компанията, чиято известна телевизионна реклама в миналото изповядваше желанието " да научи света да пее в съвършена естетика ". Coca-Cola съобщи, че стопира активността си, само че нейната отчасти притежавана швейцарска бутилираща компания, Coca-Cola HBC, продължава да създава кола, както и други питиета под друго име в Русия.

Конкурентът на Кока-Кола - PepsiCo, разгласи, че ще създава в Русия единствено съществени артикули, в това число картофен чипс, а Unilever, употребявайки същото опрощение, продава в Русия сладоледени артикули Magnum.

Икеа, шведският мебелен колос, напуща, само че комерсиалните центрове Мега, благосъстоятелност на същата компания, не престават да работят

В режим на надзор на вредите президентът Владимир Путин направи всичко допустимо, с цел да блокира излизането от страната, като принуди задграничните компании да получат държавно позволение за продажба на активи, запорира активи и забрани на задгранични банки и енергийни компании да продават дялове без президентски отвод. През декември Министерството на финансите разгласи ограничения против вложители от " недружелюбни страни ", които продават активи, в това число 50-процентна отстъпка от продажната цена и 10-процентен налог.

Киевската школа по стопанска система (КШЕ), която следи 3141 задгранични компании посредством своя план " Напускане на Русия ", оповестява, че единствено 211 компании са напуснали - по-малко от 7% - до момента в който 468 единствено са оповестили проекти за овакантяване.

Според шефа на плана Андрий Оноприенко обаче 1228 остават, а повече от 1200, макар че стопират или понижават активността си, не престават да развиват бизнес или държат опциите си отворени.

Оноприенко съобщи, че обществените компании, които неговата група наблюдава, са платили налози в размер на 24 милиарда $ в Русия през 2020 година и са генерирали доходи в размер на над 300 милиарда $ през същата година. Но той призна, че за доста от тях " няма опция да излязат по естествен метод ".

" Има доста компании, които не са създали нищо или към момента не престават да чакат ", сподели Оноприенко. " И след една година война доста компании ще изгубят опцията да продадат бизнеса си и ще продължат да губят, тъй като най-после тези активи могат да бъдат национализирани или купени на доста ниска цена. "

Проучване на университета " Санкт Гален " в Швейцария откри, че по-малко от 9% от фирмите от Европейския съюз и Групата на седемте с дъщерни сдружения в Русия са напуснали страната до ноември.

Проучване на Йейлското учебно заведение по мениджмънт на близо 1 600 задгранични компании и организации в Русия откри, че 1 022 се изтеглят или преустановяват активността си, като 234 се окопават, а други печелят време или понижават размера си. Проучванията употребяват разнообразни методологии, като KSE и St. Gallen се концентрират върху приключените напускания.

" Има доста компании, за които хората считат, че са се отдръпнали, тъй като са създали изказване, че ще изоставен Русия ", сподели Марк Диксън, който управлява лондонската консултантска компания за сливания и придобивания the1 и е основал неправителствената организация Moral Rating Agency, която се концентрира върху най-хубавите компании, които към момента вършат бизнес в Русия. Вместо това доста компании са спрели единствено част от активността си, а други не са изпълнили обещанията си да изоставен, сподели той.

Малко след нашествието основаната в Атланта компания Coca-Cola съобщи, че " стопира активността си в Русия ". Coca-Cola HBC, основаната в Швейцария бутилираща компания (23,2% благосъстоятелност на Coca-Cola Company), спря производството на Coca-Cola в Русия и през август " трансферира " едно съветско дъщерно сдружение, Coca-Cola HBC Eurasia, в друго, Multon Partners.

Но съветската компания на Coca-Cola HBC към момента разполага с 10 заводи, произвеждащи " Добра Кола " и други печеливши марки - " Рич " и " Моя Семья ". " Основната ни цел там е ориентирана към отбрана на нашите активи и към нашите хора ", съобщи основният изпълнителен шеф на Coca-Cola HBC Зоран Богданович в диалог за приходите тази година. " Това прикрива действителната обстановка ", сподели Оноприенко. " И ние виждаме, че много забележителна част от приходите е генерирана в Русия ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР