Земята надхвърля своето „безопасно работно пространство за човечеството“, казва проучване

...
Само киселинността на океаните, здравето на въздуха и озоновия слой
Коментари Харесай

Само киселинността на океаните, здравето на въздуха и озоновия слой са в границите, считани за безопасни, а както замърсяването на океана, така и на въздуха са се насочва в грешна посока, установи проучването в списанието Science Advances.

„Ние сме в много лоша форма“, каза съавторът на изследването Йохан Рокстром, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата в Германия .

"Ние показваме в този анализ, че планетата губи устойчивост и пациентът е болен."

През 2009 г. професор Рокстром и други изследователи създадоха девет различни широки гранични области и използваха научни измервания за оценка на цялостното здраве на Земята.

Документът, разкрит в сряда, е актуализация от 2015 г. и добавя шести фактор към опасната категория.

Червени огнени мравки: Те имат болезнено жило и може да се насочат към Обединеното кралство благодарение на глобалното затопляне

Водата премина от "едва безопасна" в категорията "извън границите" поради влошаващия се отток на реките, по-добри измервания и разбиране на проблема, каза професор Рокстрьом.

Тези граници „определят съдбата на планетата“, каза той, добавяйки, че девет фактора са „добри от научна гледна точка установено" от многобройни външни проучвания.

Щракнете, за да се абонирате за ClimateCast с Tom Heap, където и да получавате вашите подкасти

"Ако Земята може да се справи с тези девет фактора, Земята може да бъде относително безопасна. Но не е“, каза той.

Деветте фактора се смесват. Когато екипът използва компютърни симулации, те откриха, че влошаването на един фактор, като климата или биоразнообразието, води до влошаване на други екологични проблеми на Земята, докато поправянето на едно помогна на други.

Симулациите показаха, че „едно от най-мощните средства, с които човечеството разполага за борба с изменението на климата“ е почистването на земята и спасяването на горите, се казва в проучването.

Прочетете повече:
Един град в Хималаите показва защо изменението на климата е основен приоритет
Стимулиране на вятъра на сушата с правителството за смекчаване на правилата за планиране
Страната-домакин на срещата на върха за климата ОАЕ пропуска собствено почистване цел за мощност

Връщането на горите към нивата от края на 20-ти век би осигурило значителни естествени поглътители за съхранение на въглероден диоксид вместо във въздуха, където той улавя топлината, се казва в проучването.

Биоразнообразието - количество и различни видове видове живот – е в едни от най-тревожните форми и не получава толкова внимание, колкото други проблеми, като изменението на климата, според професор Рокстром.

Разрушителната климатична криза в Индия

" Биологичното разнообразие е от основно значение за запазването на въглеродния цикъл и цикъла на водата непокътнати“, каза той. „Най-голямото главоболие, което имаме днес, е кризата с климата и кризата с биоразнообразието.“

Някои учени по биоразнообразие, като Стюарт Пим от университета Дюк, отдавна оспорват методите и измерванията на професор Рокстрьом, като казват, че резултатите не си струват много.

Но професорът по екологично инженерство в университета Карнеги Мелън Грейнджър Морган, който не е участвал в проучването, каза: „Често съм казвал, че ако не намалим бързо начина, по който наблягаме на Земя, ние сме препечени филийки. Този документ казва, че е по-вероятно да сме препечени филийки."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР